Vodcom pučistov bol podľa vlády bývalý šéf vojenského letectva Öztürk

Neúspešný pokus o vojenský prevrat, ktorý v noci na sobotu otriasol Tureckom, viedol bývalý veliteľ vojenského letectva Akin Öztürk. Oznámili to zdroje z prostredia vlády v Ankare, ktoré citovala agentúra DPA.

18.07.2016 10:21 , aktualizované: 14:00
debata (149)

Medzičasom zadržaný generál Öztürk je podľa nich považovaný za „formálneho vodcu junty“. Turecká štátna tlačová agentúra Anatólia uviedla, že v súvislosti s prekazeným pučom bolo zatknutých viac ako 100 ďalších armádnych generálov.

Öztürk pôsobil až do súčasnosti v radoch tureckej Najvyššej vojenskej rady.

Podľa premiéra existujú dokumenty usvedčujúce pučistov

Turecká vláda má k dispozícii dokumenty dokazujúce, kto je zodpovedný za pokus o puč. Povedal to dnes turecký premiér Binali Yildirim. Ohlásil tiež čerstvú bilanciu prevratu, podľa ktorej v noci z piatka na sobotu pučisti zabili 208 ľudí, medzi ktorými je 60 policajtov, traja vojaci a 145 civilistov. Na strane osnovateľov puču je 24 mŕtvych. Turecké ministerstvo zahraničia predtým hovorilo o viac ako 290 obetiach.

Premiér povedal, že zranenia utrpelo 50 pučistov a v opačnom tábore bolo zranených 1491 osôb. Povedal tiež, že zatknutých bolo 7 543 ľudí vrátane 6 038 vojakov najrôznejších hodností, 100 policajtov, 755 sudcov a prokurátorov a 650 civilistov. Výsluchy generálov sa už začali. Yildirim potvrdil, že boli z funkcií odvolaní vysokí pracovníci štátnej správy.

Podľa premiéra existujú dokumenty usvedčujúce pučistov. „USA sú naším strategickým partnerom, ale hovoríme, že máme dokumentačné dôkazy o príprave sprisahania proti našej vláde. Sklamalo by nás, keby nás naši priatelia žiadali, aby sme dôkaz ukázali, keď jeden človek usiloval o zvrhnutie našej vlády,“ povedal Yildirim. Zjavne narážal na duchovného Fethullaha Gülena, ktorého Ankara považuje za osnovateľov sprisahania. Gülen žije dlhodobo v exile v USA, ale puč dôrazne odsúdil.

Turecko chce, aby Američania Gulena vydali. Americký minister zahraničia John Kerry dnes však povedal, že USA žiadosť o vydanie Gülena, ktorý žije v Pensylvánii, ešte nedostali. Povedal tiež, že USA potrebujú „dôkazy, nie obvinenia“.

Yildirim sľúbil, že pri „vybavovanie účtov“ bude dodržaný zákon. Vyhlásil to v čase, keď ministri zahraničných vecí Európskej únie a USA z Bruselu vyzvali Turecko na rešpektovanie zákona.

Premiér sa vyjadril aj k diskusii o obnovenie trestu smrti. Prezident Recep Tayyip Erdogan v nedeľu vyhlásil, že o tom bude vláda rokovať s opozíciou. Yildirim dnes povedal, že rozhodnutie o tejto otázke nemožno uponáhľať. „Nemôžeme nebrať ohľad na požiadavky nášho národa, ale obnova trestu smrti si vyžiada zmenu ústavy,“ vyhlásil. (Čítajte aj: Mogheriniová: Krajina s trestom smrti nemôže byť členom EÚ.)

V Turecku odvolali zo služby 8-tisíc policajtov

Turecká vláda pokračuje podľa agentúry AFP v čistkách po piatkovom nevydarenom puči, ktorý stál životy viac ako 290 ľudí. V celej krajine podľa bezpečnostných zdrojov odvolali 8 000 policajtov.

V Saudskej Arábii zadržali tureckého vojenského atašé z veľvyslanectva v Kuvajte, ktorý sa snažil odletieť do Európy. Bezpečnostné zdroje, ktoré v pondelok citovala agentúra Reuters, oznámili, že po celej krajine kvôli puču odvolali zo služby 8 000 policajtov a že čistky sa týkajú aj policajných zborov v Ankare a Istanbule.

Policajné a protiteroristické jednotky vstúpili podľa agentúry Anadolu do vojenskej akadémie tureckého letectva a pátrajú po pučistoch. Medzi zadržanými skončil tiež generál Mehmet Dişli, ktorý v čase puču viedol operáciu, pri ktorej bol krátko zajatý náčelník generálneho štábu armády Hulusi Akar.

Saudskoarabská tlač oznámila, že v Saudskej Arábii zadržali vojenského atašé tureckého veľvyslanectva v Kuvajte, keď sa snažil odletieť zo Saudskej Arábie do Európy. Podľa denníka Aš-Sark al-Avsat ho zadržali na letisku v Dammame na žiadosť Ankary. Atašé Mikail Gulu mieril do Düsseldorfu.

Saudskoarabská tlačová agentúra SPA oznámila, že kráľ Salmán, ktorý je teraz na dovolenke v Maroku, telefonátom gratuloval tureckému prezidentovi Recepovi Tayyipovi Erdoganovi k tomu, že sa po nevydarenom puči „Turecko vrátilo do normálnej situácie“.

Erdogan nariadil hliadky lietadiel F-16 nad Tureckom

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan nariadil armáde nasadiť bojové lietadlá F-16 k hliadkam nad Tureckom. V Istanbule zostavili dodatočnú špeciálnu policajnú jednotku. Má 1 800 členov a bude použitá na strážení strategických objektov.

Pučisti okrem iného použili niekoľko vrtuľníkov a stíhačiek F-16, ktoré preleteli nad Ankarou a Istanbulom. Turecká agentúra Anadolu napísala, že tieto stroje použili na útok na budovu parlamentu a blízke prezidentské sídlo. Prezident rozhodol, že lietadlá F-16, ktoré sú teraz všetky znovu pod kontrolou armády, zabezpečí dohľad nad leteckým priestorom.

Nová jednotka polície v Istanbule dostala k dispozícii obrnené vozy. Veliteľ istanbulskej polície Mustafa Çalişkan nariadil zostreliť akýkoľvek vrtuľník bez varovania.

Podľa vládnych zdrojov hliadkovali stroje F-16 v celom vzdušnom priestore Turecka už v noci na pondelok.

149 debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #Recep Tayyip Erdogan #pokus o prevrat v Turecku #Akin Öztürk