Vyšetrovatelia zatiaľ nemajú dôkaz o napojení útočníka z Nice na IS

Francúzski vyšetrovatelia zatiaľ nemajú žiadne dôkazy, ktoré by potvrdzovali možné napojenie útočníka z Nice na radikálne hnutie Islamský štát (IS). Rozhlasovej stanici RTL to v pondelok povedal francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve.

18.07.2016 10:37
Nice, Mohamed Lahouaiej Bouhlel Foto:
Meno útočníka z Nice Mohameda Lahoualeja Bouhlela na dome v Nice, kde býval.
debata (3)

IS sa v sobotu ku štvrtkovému útoku prihlásilo a jeho páchateľa, ktorý s kamiónom narazil do davu na pobrežnej promenáde a zavraždil najmenej 84 ľudí, vyhlásilo za svojho vojaka.

„Ide o útok, ku ktorému sa prihlásil Islamský stať. Teraz musíme zistiť, aká je súvislosť medzi páchateľom toho ohavného útoku a teroristickými sieťami. Takúto súvislosť zatiaľ vyšetrovanie nezistilo,“ povedal minister.

Tridsaťjedenročný Tunisan Mohamed Lahouaiej Bouhlel vošiel vo štvrtok neskoro večer s 19-tonovým kamiónom na pobrežnej promenáde do zóny vyhradenej pre peších, ktorí sa v závere štátneho sviatku dobytia Bastily prišli pozrieť na tradičný ohňostroj. Počas 45 sekúnd zrazil takmer tri stovky ľudí, vrátane detí, než ho polícia zastrelila. Najmenej 84 ľudí útok neprežilo, celkom 308 utrpelo zranenia. V nemocnici je stále 59 ľudí, o 29 z nich sa starajú lekári na jednotkách intenzívnej starostlivosti, informoval minister.

Kvôli útoku v Nice sa ráno znova zišla bezpečnostná rada štátu, ktorej predsedá prezident François Hollande. V krajine v pondelok končí trojdňový štátny smútok, napoludnie budú obyvatelia držať minútu ticha za obete.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #IS #teror v Nice