Mogheriniová: Krajina s trestom smrti nemôže byť členom EÚ

Žiadna krajina sa nemôže stať členom Európskej únie, ak má vo svojom právnom poriadku trest smrti. Novinárom to povedala šéfka úniovej diplomacie Federica Mogheriniová.

18.07.2016 10:53 , aktualizované: 12:39
Federica Mogheriniová Foto:
Šéfka úniovej diplomacie Federica Mogheriniová.
debata (63)

Dopoludnia sa v Bruseli zhodli ministri zahraničných vecí členských krajín Európskej únie so svojím americkým kolegom Johnom Kerrym, že Turecko musí po nedávnej porážke puču udržať právny štát a vysokú úroveň demokracie.

Turecko je dlhoročným kandidátom na členstvo v únii. Rozhovory o pristúpení sa zintenzívnili po jarnej dohode medzi EÚ a Ankarou, ktorá prispela k uzavretiu balkánskej migračnej trasy. V reakcii na nedávny puč ale turecké úrady začali rozsiahle zatýkanie a v krajine sa začalo hovoriť práve o možnosti obnoviť trest smrti.

Turecká prokurdská opozícia nepodporí obnovenie trestu smrti

Turecká prokurdská opozičná Ľudová demokratická strana (HDP) nepodporí žiadne návrhy na obnovenie trestu smrti. Oznámil to v pondelok jej hovorca Ayhan Bilgen. Vláda to zvažuje v súvislosti s piatkovým pučom.

Prezident Recep Tayyip Erdogan podľa tureckej tlače povedal, že chce o obnove trestu s opozíciou rokovať. „My to nepodporíme,“ povedal Bilgen. Ak podľa neho bude prijatý nový zákon, nebude môcť byť použitý so spätnou platnosťou.

Erdogan v nedeľu pred zhromaždenými stúpencami v Istanbule vyhlásil, že vláda bude o treste smrti rokovať s opozíciou. „V demokraciách sa rozhoduje podľa toho, čo hovorí národ. Naša vláda bude rokovať s opozíciou a rozhodne. Nebudeme toto rozhodnutie odkladať. Tí, ktorí sa pokúsili o prevrat v tejto krajine, musia za to zaplatiť,“ povedal.

Posledná poprava sa v Turecku konala v roku 1984 a najvyšší trest zrušili v roku 2004 v rámci snahy Ankary o vstup do Európskej únie.

63 debata chyba
Viac na túto tému: #trest smrti #pokus o prevrat v Turecku