V Bavorsku napadol Afganec cestujúcich vo vlaku, k útoku sa prihlásil IS

Útočník v regionálnom vlaku pri bavorskom Würzburgu v pondelok večer napadol sekerou a nožom cestujúcich, niekoľko ľudí vážne zranil, polícia ho následne zastrelila. Podľa agentúry DPA to oznámilo bavorské krajinské ministerstvo vnútra. K útoku sa prihlásil IS, v utorok ráno polícia oznámila, že v izbe útočníka našla ručne maľovanú vlajku IS.

19.07.2016 00:00 , aktualizované: 13:55
nemecko, bavorsko, vlak, napadnutie, Foto: ,
Incident sa stal vo vlaku, ktorý išiel z Treuchtlingenu do Würzburgu.
debata (208)

Polícia spresnila, že štyria ľudia boli zranení vážne a jeden ľahko, ďalších 14 ľudí utrpelo šok, zranení ale neboli. Pôvodne médiá uvádzali 21 zranených.

Bavorský minister vnútra podľa Deutsche welle uviedol, že útočníkom bol 17-ročný Afganec. Podľa nepotvrdených informácií BBC môže ísť o utečenca, ktorý v Nemecku žiadal o azyl.

V izbe útočníka sa našla vlajka Islamského štátu

V izbe 17-ročného afganského migranta sa našla ručne kreslená vlajka organizácie Islamský štát (IS) a list na rozlúčku. Vo vysielaní verejnoprávnej stanice ZDF to v utorok uviedol bavorský minister vnútra Joachim Herrmann. K útoku sa prihlásila organizácia Islamský štát.

Mladík sa zrejme radikalizoval sám v poslednom čase o priamom napojení na radikálov z IS, ktorí sa k činu prihlásili prostredníctvom svojej agentúry Amaki, nemecké úrady zatiaľ dôkazy nemajú, dodal Herrmann.

Polícia sa podľa Herrmanna nedomnieva, že by mal útočník komplica. „Vo vlaku bol sám. Čin spáchal sám,“ uviedol regionálny minister. Mladistvý útočník, ktorý do Nemecka prišiel z Afganistanu bez sprievodu rodičov.

Priatelia útočníka vyšetrovateľom povedali, že Afganec nijako nevyčnieval a vôbec sa nezdal byť radikálny vo svojich názoroch. Do mešity chodil počas sviatkov, ale príliš veriacim moslimom vraj nebol.

Denník Bild s odvolaním sa na hovorcu bavorského ministerstva vnútra uviedol, že útočník počas svojho vyčíňania kričal „Alláhu akbar“ (Boh je veľký). Herrmann už skôr v rozhovore povedal, že istý výkrik útočník podľa svedkov urobil.

Zaútočil na rodinu z Hongkongu

Čínske médiá uvádzajú, že terčom bola istá rodina z Hongkongu. Podľa denníka South China Morning Post napadol otca rodiny, matku, dcéru s jej priateľom, naopak syn zostal nezranený.

Podľa spomínaného denníka sa otec s priateľom jeho dcéry snažili ostatných členov rodiny chrániť, preto utrpeli pomerne vážne zranenia.

Incident sa stal vo vlaku, ktorý išiel z Treuchtlingenu do Würzburgu. Útočník cestujúcich napadol medzi stanicami Ochsenfurt a Würzburg-Heidingsfeld, južne od Würzburgu. Trať aj hlavnú stanicu vo Würzburgu podľa portálu Focus Online uzavreli. Focus policajný zásah pri Würzburgu označil za veľmi rozsiahly, nad miestom činu lietali policajné helikoptéry.

208 debata chyba
Viac na túto tému: #vlak #napadnutie #Bavorsko