Trumpovú obviňujú, že odpisovala od Obamovej

Trumpovu manželku Melaniu obvinili, že v prejave na republikánskom zjazde v Clevelande použila časti pôvodnej reči terajšej prvej dámy Michelle Obamovej z roku 2008. Vtedy Obamová vystúpila na podporu svojho muža v boji o prezidentské kreslo na zjazde demokratov.

19.07.2016 07:44 , aktualizované: 14:32
Donald Trump, Melania Trumpová, Melania Trump, Foto: ,
Melania Trumpová tvrdí, že jej manžel bude najlepší prezident USA. Ako prvá dáma sa chce venovať ženám a deťom.
debata (35)

Štyridsaťšesťročná Trumpová prehovorila v Clevelande, kde dojatým delegátom hovorila, ako si cení odkaz svojich rodičov a ako sa cíti vo svojej úlohe matky.

„Od mladého veku mi rodičia vštepovali hodnoty, že pre životné ciele treba tvrdo pracovať, že slová sú záväzkom, že je potrebný súlad slov a činov, dodržiavanie sľubov a rešpektovanie ostatných. Ukazovali mi hodnoty a morálku svojho každodenného života a učili ma,“ vyhlásila Trumpová.

Text Michelle Obamovej prezentovaný pred ôsmimi rokmi znel: „Ja aj Barack sme vyrastali na mnohých spoločných hodnotách: že pre životné ciele treba tvrdo pracovať, že slová sú záväzkom, že je potrebný súlad slov a činov a úcta a rešpektovanie iných, hoci ich nepoznáme a dokonca s nimi nesúhlasíme.“ Podobnú zhodu vykazovali aj ďalšie dve vety oboch prejavov.

Podľa šéfa Trumpovho volebného štábu Paula Manaforta v reči Trumpovej žiadne opisovanie z prejavu Obamovej nebolo. „Žiadny pocit, že sa niečoho takého dopustila, nemá. Použila len slová, ktoré sa zvyčajne používajú,“ uviedol Manafort. Trumpová podľa neho vedela, ako bude jej prejav analyzovaný. Že by niektoré pasáže opísala od Obamovej, označil Trumpov volebný manažér za „absurdné“.

Trumpov osobný hovorca Jason Miller konštatoval, že pri spisovaní prejavu tím spolupracovníkov Melanie Trumpovej čerpal z ich životných úvah „a v niektorých prípadoch do prejavu zahrnul úryvky, ktoré odrážajú jej vlastné uvažovanie“. Sama Trumpová televízii NBC News ešte pred zjazdom povedala, že prejav napísala sama. Neskôr dodala, že sa mohla oprieť o „malú pomoc“.

Melania Trumpová: Manžel bude najlepší prezident USA

Trumpová povedala, že jej manžel je tým najlepším kandidátom na prezidenta Spojených štátov a že predstavuje ten správny a potrebný vzor pre mládež . Podľa nej zastupuje nielen bohatých Američanov, ale aj tých chudobných, rovnako tak belochov či černochov alebo kresťanov, židov a moslimov.

„Ak hľadáte niekoho, kto za vás bude bojovať, tak on je tým pravým. Nikdy a za žiadnych okolností sa nevzdá,“ vyhlásila Melania na adresu svojho muža ako možného budúceho prezidenta. Trump, ktorý sa na pódiu nečakane objavil, hoci má prejav naplánovaný až na štvrtok, krátkym príhovorom uviedol svoju ženu k rečníckemu pultu. Realitný magnát Melaniu delegátom zjazdu predstavil ako budúcu prvú dámu.

Trumpová, ktorá sa narodila v Slovinsku v čase, keď bolo súčasťou Juhoslávie, opísala svoj životný príbeh. Obzvlášť potom zdôraznila získanie amerického občianstva, čo je podľa nej pocta, ktorá nemá na svete obdobu. „Veľmi milujem Ameriku, rovnako ako môj muž,“ povedala.

„Donald je báječný vodca, ktorý teraz bude pracovať pre vás,“ povedala s tým, že Trump ako prezident nikdy nikoho nenechá v problémoch. Ako prvá dáma sa chce venovať tým najbiednejším, predovšetkým potom deťom a ženám. Zaviazala sa, že jej cieľom bude zabezpečiť všetkým deťom v USA bezpečie a prístup k vzdelaniu.

Prejav Trumpovej bol očakávaný s napätím, pretože síce svojho manžela počas jeho prezidentskej kampane opakovane podporila, nikdy však nevystúpila na takto zásadnej udalosti.

Republikánsky zjazd schválil ultrakonzervatívny politický program

Delegáti republikánskeho nominačného zjazdu schválili v pondelok v Clevelande programovú platformu, ktorá je podľa agentúry AP zrejme najkonzervatív­nejšou v dejinách strany. Dokument, ktorý je hlavne ideovým manifestom a ku konkrétnym politickým krokom stranu nezaväzuje, posúva republikánov výrazne napravo, okrem iného v otázkach potratov alebo práv sexuálnych menšín.

Stranícky program stanovený na najbližšie štyri roky vyvolal nadšenie protipotratových aktivistov a členov strany bojujúcich proti zväzkom homosexuálov. Formulácia týkajúca sa týchto sporných problémov sú v programe výrazne ostrejšie ako kedykoľvek v minulosti.

„Deti vyrastajúce v tradičných domácnostiach s oboma rodičmi majú šancu byť fyzicky i psychicky zdravšie, menej náchylnejšie k drogám a alkoholu, k zločinnosti či mimomanželskému tehotenstvu,“ citovala z programu agentúra AP.

Manželstvo homosexuálov sú z rozhodnutia najvyššieho súdu od vlaňajška v USA legálne. Ostré programové formulácie mieriace proti takýmto zväzkom vyvolali už pred zjazdom vášnivý odpor mladších a liberálnejšie orientovaných republikánov, najmä zo severovýchodu USA. „Platforma je široko zameraný dokument. Nie každý so všetkým súhlasí, čo platí aj o našom delegátovi na zjazde,“ vyhlásil člen republikánskeho vedenia Steve Dupree zo štátu New Hampshire.

Odmietavý postoj voči príslušníkom sexuálnych menšín nemá ani predpokladaný republikánsky kandidát Donald Trump, ktorý radikálne odsuúdenie konzervatívcov neschvaľuje. Napriek tomu v programovej platforme zostala tvrdá kritika terajšej americkej vlády k riešeniu problémov gejov, lesieb, bisexuálov a transsexuálnych osôb.

Platforma potvrdzuje negatívny Trumpov postoj k prisťahovalcom, vrátane návrhu na vybudovanie múru na hraniciach s Mexikom. „Prítomnosť miliónov neidentifikova­teľných jedincov vážne ohrozuje bezpečnosť a zvrchovanosť Spojených štátov,“ uvádza sa v dokumente.

Opozícia proti Trumpovi nedokázala ovplyvniť schvaľovanie pravidiel

Frakcia republikánov nespokojná s očakávanou nomináciou Donalda Trumpa ako oficiálneho straníckeho kandidáta na prezidenta Spojených štátov nedokázala na pondelkovom úvodnom dni zjazdu presadiť pravidlá konventu tak, aby cestu kontroverzného realitného magnáta ku kandidatúre skomplikovala. Informovala o tom agentúra AP.

Opozícia voči Trumpovi chcela o pravidlách konventu hlasovať menovite. Za týmto účelom sa jej podarilo zostaviť petíciu so súhlasom delegátov deviatich štátov USA, čo bolo o dva viac, ako bolo potrebné. Neskôr tri štáty podpisy odvolali, takže namiesto menovitého hlasovania sa pravidlá schvaľovali aklamáciou, teda hlasným prejavom súhlasu.

Protitrumpovské krídlo sa následne skandovaním dožadovalo menovitého hlasovania, čoskoro ich Trumpoví priaznivci prekričal. „USA, USA,“ vykrikoval tábor podporujúci Trumpa.

Časť nespokojencov nakoniec v reakcii na neúspech opustila sálu, ďalší sa zase zaprisahali, že Trumpovi v prezidentskej kampani nepomôžu. Delegát Gary Emineth, niekdajší predseda republikánov v Severnej Dakote, ohlásil, že sa nebude podieľať na oslovovaní darcov.

Naopak úplne bez opozície sa uskutočnila voľba predsedu konventu, ktorým sa podľa očakávania stal predseda Snemovne reprezentantov Paul Ryan. Ryan síce Trumpa po dlhom otáľaní v kampani podporil, s magnátom má naďalej komplikované vzťahy. Od vyslovenia podpory ho niekoľkokrát kritizoval pre kontroverzné výroky.

Delegáti budú o straníckom kandidátovi rozhodovať v utorok. Pre nomináciu Trump potrebuje podporu najmenej 1 237 z celkových 2 472 delegátov; podľa prepočtu AP si v primárkach zaistil prinajmenšom 1 543 delegátov. Vo štvrtok na záver zjazdu vystúpi Trump s prejavom, v ktorom kandidatúru formálne prijme.

35 debata chyba
Viac na túto tému: #republikáni #Donald Trump #americké prezidentské voľby