Vo Francúzsku sa so smútkom spája aj hnev

Bola to nezvyčajná minúta ticha. Prímorská promenáda v Nice sa v pondelok na poludnie zaplnila tisícami ľudí, ktorí si prišli uctiť pamiatku obetí štvrtkového útoku šialenca v kamióne. Prišiel aj francúzsky premiér Manuel Valls. Ľudia ho však privítali a vyprevádzali piskotom.

19.07.2016 09:08
Nice, promenáda v Nice, Francúzsko, Foto:
Kvety, sviečky aj plyšové hračky pri francúzskej zástave na promenáde v Nice. Medzi obeťami masakry, ktorú spáchal Mohamed Bouhlel, boli aj viaceré deti.
debata (33)

Približne 42-tisíc ľudí sa zhromaždilo v Nice na mieste, kde sa obeťami vyčíňania Mohameda Lahouaieja Bouhlela stalo 84 ľudí vrátane detí. Kým premiéra vypískali, po minúte hrobového ticha sa obrátili k zástupcom hasičov a zdravotníkov, ktorým tlieskali. Naopak, premiér Valls si vypočul slová ako demisia, ale aj vrahovia.

Obyvateľom Francúzska po tretej masakre za 18 mesiacov dochádza trpezlivosť a tentoraz sa so smútkom spája aj hnev. Hoci podľa prokuratúry ani ministra vnútra sa zatiaľ nepotvrdilo priame spojenie útočníka z Nice s teroristickou organizáciou Islamský štát, faktom je, že masaker sa stal v čase, keď bolo Francúzsko stále vo výnimočnom stave. Aj preto sa vláda stala terčom čoraz ostrejšej kritiky.

Do vlády sa ešte počas trojdňového štátneho smútku ostro pustil exprezident Nicolas Sarkozy, líder pravicovej opozície. Vláda podľa neho za 18 mesiacov od teroristického útoku na Charlie Hebdo neurobila dosť na to, aby sa postarala o bezpečnosť.

„Demokracia nesmie byť slabá alebo len oslavovaná. Demokracia musí povedať Vyhráme vojnu,“ vyhlásil Sarkozy v nedeľu večer vo francúzskej televízii. „Sme vo vojne, úplnej vojne. Naši nepriatelia nemajú tabu, nemajú hranice, nemajú zásady. Použijem teda silné slová: budeme to my alebo oni,“ vyhlásil.

Zopakoval svoje návrhy o tom, ako postupovať proti radikálom, o ktorých hovoril po novembrových útokoch v Paríži. Trvá na opatreniach typu vyhosťovania radikalizovaných moslimov a tých, ktorých nemožno vyhostiť, by mali mať bezpečnostné zložky pod kontrolou cez elektronické náramky ako pri ľuďoch v domácom väzení.

Aj komunikácia cez džihádistické stránky by sa mala podľa neho považovať za priestupok, tajné služby by mali pôsobiť aj vo väzniciach a zadržaní radikáli by mali byť izolovaní. Zároveň by mala byť podľa neho možnosť okamžite vyhostiť každého imáma, ktorý hlása radikalizmus.

Či by také opatrenia pomohli vystopovať ľudí, ako bol útočník z Nice, ktorý sa neprejavoval ako radikalizovaný moslim, je sporné. Do vlády sa však ešte pred Sarkozym pustila šéfka extrémne pravicového Národného frontu Marine Le Penová, ktorá hneď vyzvala ministra vnútra Bernarda Cazeneuvea, aby odstúpil.

Nespokojnosť s postupom vlády proti bezpečnostným hrozbám rastie však aj v spoločnosti. Najnovší prieskum agentúry Ifop pre denník Le Figaro ukázal, že Francúzi strácajú dôveru v schopnosť vlády účinne si poradiť s terorizmom a mnohí sú dokonca ochotní v záujme bezpečnosti súhlasiť s obmedzením svojich slobôd.

V prieskume, ktorý sa robil dva dni po vražednej jazde šoféra kamiónu v Nice, až 67 percent opýtaných Francúzov nedôverovalo v schopnosť prezidenta a vlády čeliť hrozbe terorizmu. Až 81 percent opýtaných by zároveň v záujme bezpečnosti súhlasilo s istým obmedzením ich slobôd. „Vo výnimočných prípadoch, výnimočné odpovede,“ komentoval výsledky pre Figaro Jérôme Fourquet z agentúry Ifop s tým, že útok v Nice ľudí hlboko zasiahol a niektoré názory posilnil.

Ako pripomína Le Figaro, v prieskumoch, ktoré sa robili v období od januára 2015 do januára 2016, mala výhrady k vláde približne polovica opýtaných, teraz je pokles dôvery vo vládu najvýraznejší. Otázne zostáva, ako bude teraz postupovať vláda. Francúzsky prezident François Hollande avizoval predĺženie výnimočného stavu o ďalšie tri mesiace, minister vnútra povolanie záložníkov do bezpečnostných zložiek.

Minister vnútra bol z kritiky počas trojdňového smútku šokovaný. V pondelok zároveň zdôraznil, že prepojenie medzi útočníkom a teroristami Islamského štátu sa zatiaľ nedokázalo. „Ide o útok, ku ktorému sa prihlásil Islamský štát. Teraz musíme zistiť, aká je súvislosti medzi páchateľom tohto ohavného útoku a teroristickými sieťami. Takú súvislosť zatiaľ vyšetrovanie nezistilo,“ povedal Cazeneuve pre rozhlasovú stanicu RTL.

Prokuratúra neskôr oznámila, že nemá dôkaz priameho spojenia s teroristami, ale o radikálne hnutia mal istý záujem. Svojim známym tiež povedal, že nerozumie tomu, prečo by Islamský štát nemohol mať vlastný štát a bradu si nechal narásť z náboženských dôvodov.

Po štvrtkovom útoku zostáva ešte 65 ľudí stále v nemocnici, 18 z nich vrátane jedného dieťaťa je v kritickom stave. Mnohí z tých, čo útok šialenca prežili, stále čakajú na správy o svojich blízkych a identifikáciu o­betí.

© Autorské práva vyhradené

33 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Manuel Valls #teror v Nice