Súd v Ankare uvalil kvôli puču väzbu na ďalších 68 osôb

Súd v Ankare uvalil v súvislosti s piatkovým zmareným pokusom o puč väzbu na ďalších 68 ľudí. Informovala o tom štátna agentúra Anadolu. Prezident Recep Tayyip Erdogan v rozhovore s americkou televíznou stanicou CNN uviedol, že pri pokuse o prevrat len o vlas unikol smrti. Zopakoval tiež ochotu podporiť znovuzavedenie trestu smrti.

19.07.2016 10:15
debata (3)

Vo väzbe skončili príslušníci armády a študenti, ktorí čelia obvineniu z porušenia ústavy, členstva v teroristickej organizácii alebo úmyselného zabitia. Hrozí im až doživotné väzenie, uviedla Anadolu. Dvadsaťjeden ďalších zadržaných úrady v utorok prepustili, naďalej sú ale pod policajným dohľadom.

Prezident Erdogan v rozhovore poskytnutom CNN uviedol, že pučisti v piatok vtrhli do hotela, kde býval počas dovolenky so svojou rodinou, a zabili dvoch z jeho osobných strážcov. „Keby som tam zostal o desať, pätnásť minút dlhšie, tak by ma buď zabili alebo zajali,“ povedal.

Erdogan bol v čase začiatku piatkového pokusu o vojenský prevrat na dovolenke v letovisku Marmaris pri Egejskom mori. Po niekoľkých hodinách pod kontrolou pučistov sa podľa prezidenta podarilo silám verným tureckej vláde získať pod kontrolu Atatürkovo medzinárodné letisko. Erdogan následne priletel do metropoly medzi Európou a Áziou. Na letisku ho údajne privítalo okolo 10 000 priaznivcov.

V rozhovore poskytnutom CNN turecký prezident znovu zdôraznil, že je ochotný obnoviť v krajine trest smrti, ak sa na tom zhodne ústavná väčšina v parlamente. Turecký ľud si podľa neho želá „rýchly koniec“ a nie účastníkov zmareného puču „držať dlhé roky vo väzení a živiť“.

Posledná poprava sa v Turecku uskutočnila v roku 1984, najvyšší trest bol zrušený v roku 2004 v rámci snahy Ankary o vstup do Európskej únie. Brusel už Turecko varoval, že hrdelný trest je nezlučiteľný s členstvom v EÚ.

Turecko podľa CNN v nadchádzajúcich dňoch oficiálne požiada USA o vydanie duchovného Fethullah Gülena, ktorý je podľa Erdogana strojcom piatkového pokusu o prevrat. Doteraz tak vraj prezident urobil len neformálne v rozhovore s prezidentom Barackom Obamom.

Gülen, ktorý dlhodobo žije v exile v USA, akýkoľvek podiel na puči odmieta. Existuje podľa neho možnosť, že ho Erdogan zinscenoval, aby si upevnil moc v krajine. Podľa tureckého prezidenta Ankara požiada o vydanie Gülenových spolupracovníkov aj rad ďalších krajín v Európe a Afrike.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #puč #pokus o prevrat v Turecku