Turecká opozičná strana MHP by podporila zavedenie trestu smrti

Krajne pravicová turecká Strana národnej akcie (MHP) by v parlamente podporila návrh na znovuzavedenie trestu smrti. Uviedol to jej predseda Devlet Bahceli.

19.07.2016 12:10
Devlet Bahceli Foto: ,
Predseda Strany národnej akcie (MHP) Devlet Bahceli.
debata (1)

O zavedení najvyššieho trestu začala Ankara uvažovať po piatkovom zmarenom pokuse o vojenský puč. Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Zajd Raad Husajn tieto úvahy označil za „krok zlým smerom“.

„Ak je k tomu (vládna strana) AKP pripravená, my sme tiež,“ uviedol Bahceli. MHP sa podľa neho nebráni tomu, aby súdy trest smrti ukladali v prípade nebezpečenstva prevratu, vojny či terorizmus. „Pučisti by nemali znovu uzrieť svetlo sveta,“ uviedol predseda nacionalistov.

Hlasy MHP, ktorá je najmenšia zo štyroch tureckých parlamentných strán, by vládnej strane AKP stačili na to, aby mohla o otázke znovuzavedenie trestu smrti vypísať referendum. Spoločne majú v zákonodarnom zbore 357 poslancov. K zmene ústavy parlamentom je v Turecku treba súhlas dvojtretinovej väčšiny v 550-člennom parlamente, teda prinajmenšom 367 zákonodarcov. Na schválenie ústavných zmien v ľudovom hlasovaní stačí jednoduchá väčšina voličov.

Znovuzavedenie trestu smrti už v pondelok odmietla podporiť opozičná prokurdská Ľudová demokratická strana (HDP). Jej hovorca Ayhan Bilgen povedal, že ak bude návrh prijatý, nebude môcť byť použitý spätne. Najväčšia opozičná formácia Ľudová republikánska strana (CHP) v pondelok oznámila, že reakcie na puč musia byť v súlade so zákonom a že pučisti musia byť postavení pred súdy.

O návrat trestu smrti do tureckého právneho poriadku sa usiluje po zmarenom pokuse o prevrat prezident Recep Tayyip Erdogan. V rozhovore so CNN uviedol, že je ochotný príslušný zákon podpísať, ak sa na tom zhodne parlament. Turecký ľud si podľa neho želá „rýchly koniec“ a nie účastníkov zmareného puču „držať dlhé roky vo väzení a živiť“.

Premiér Binali Yildirim v pondelok varoval pred unáhlenými závermi v debate o potrestaní sprisahancov. „Požiadavky našich občanov ale nemôžeme ignorovať,“ dodal.

Posledná poprava sa v Turecku uskutočnila v roku 1984, najvyšší trest bol zrušený v roku 2004 v rámci snahy Ankary o vstup do Európskej únie. Brusel už Turecko varoval, že hrdelný trest je nezlučiteľný s členstvom v EÚ.

Ku kritikom tureckého zámeru zaviesť znova trest smrti sa pripojil vysoký komisár OSN pre ľudské práva Zajd Raad Husajn. Turecko vyzval, aby v krajine zachovalo „vládu práva“, a kritizoval tiež masové odvolanie sudcov a prokurátorov.

„Po takto traumatickom zážitku je obzvlášť dôležité zabezpečiť, aby neboli pošliapané ľudské práva v mene bezpečnosti a v snahe potrestať tých, ktorí sú podozriví zo zodpovednosti,“ uviedol komisár. Znovuzavedenie trestu smrti by podľa neho bolo v rozpore s medzinárodnými záväzkami Turecka a „krokom zlým smerom“.

Európsky komisár pre susedskú politiku Johannes Hahn uviedol, že návrat trestu smrti by bol dôvodom na ukončenie rokovaní o vstupe Turecka do Európskej únie.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #trest smrti #pokus o prevrat v Turecku