Belgicko program osláv nemení, zvýšilo bezpečnostné opatrenia

Belgicko sa pripravuje osláviť svoj štátny sviatok Deň Belgicka podobne ako v predchádzajúcich rokoch. Hlavné body osláv štátneho sviatku sú tradičné: slávnostná omša Te Deum, vojenská prehliadka, koncerty v Bruseli, veselice v ďalších mestách.

19.07.2016 12:26
debata (1)

Program osláv v roku 2016 sa podľa doterajších správ webovej stránky Belgického kráľovstva a médií nemení. V Bruseli budú zvýšené bezpečnostné opatrenia a obmedzená doprava so zátarasami.

Po teroristickom útoku zo 14. júla vo Francúzsku v čase štátneho sviatku Dňa dobytia Bastily v meste Nice na Azúrovom pobreží, pri ktorom Francúz tuniského pôvodu Mohamed Lahouaiej Bouhlel (Muhammad Lahwajidž Búhlál) nákladným autom vrážal do ľudí a najmenej 84 osôb vrátane detí usmrtil, expert na kriminalitu a terorizmus v Belgicku Brice De Ruyver pre bruselské médiá v holandskom jazyku Bruzz vyslovil názor, že „aktivity počas belgického štátneho sviatku treba zvážiť“. Brice De Ruyver to uviedol v obavách, aby sa čin z Nice nestal inšpiráciou pre extrémistov v Bruseli.

Belgický minister vnútra Jan Jambon na druhý deň po útoku v Nice pre belgické médiá zdôraznil, že „Mesto Brusel požiadalo o policajné posily z federálnych útvarov a dostalo ich“. Ministerstvo vnútra v Bruseli oznámilo, že program 21. júla bude zachovaný.

Už 20. júla sa kráľ Filip s manželkou Mathildou, princeznou Astrid a princom Lorenzom zúčastnia na koncerte v Paláci krásnych umení v Bruseli. V deň štátneho sviatku, 21. júla, kráľ Filip s manželkou Mathildou sa prídu modliť na slávnostnú omšu Te Deum do Katedrály sv. Michala a sv. Guduly v belgickom hlavnom meste. Princezná Astrid s princom Lorenzom budú na omši Te Deum v meste Arlon, princ Laurent v Hasselte. V popoludňajších hodinách si kráľovská rodina pozrie vojenskú prehliadku v Bruseli.

Na podujatiach, napríklad aj na Národnom bále 20. júla či na Národnej reštaurácii 21. júla, budú bezpečnostné zložky vykonávať kontroly v súlade s prijatými sprísnenými bezpečnostnými opatreniami. Hovorca polície v obci Ixelles v Bruselskom regióne Christian De Coninck vyzval všetkých, ktorí sa chcú zúčastniť na oslavách štátneho sviatku, aby „nechali doma kabelky a batohy a spolupracovali s príslušníkmi bezpečnostných síl pri kontrolách.“ V hlavnom meste krajiny budú platiť dopravné obmedzenia a budú rozmiestnené zátarasy.

Štátny sviatok Deň Belgicka, resp. Sviatok Belgicka, pripadá na 21. júla a viaže sa k dátumu 21. júla 1831, keď v Bruseli zložil ústavný sľub Leopold, zakladateľ sasko-kobursko-gothajskej dynastie. Belgicko v septembri 1830 vyhlásilo nezávislosť od Holandského kráľovstva. Belgickou revolúciou sa skončila existencia Kráľovstva holandského, ktoré v jednom štáte tvorili Belgicko a Holandsko. V Bruseli vznikla 26. septembra dočasná vláda, zvolení boli členovia Národného kongresu. Vypracovali ústavu, v ktorej sa konštatovalo, že Belgicko je dedičná a parlamentná monarchia s ministerskou zodpovednosťou. Za kráľa zvolili Leopolda, zakladateľa sasko-kobursko-gothajskej dynastie. Po tom, ako 21. júla 1831 zložil v Bruseli ústavný sľub, nastúpil na trón pod menom Leopold I. Ten deň sa zo zákona prijatého 27. mája 1890 stal belgickým štátnym sviatkom.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Belgicko #štátny sviatok #bezpečnostné opatrenia