Pakistanskú hviezdu sociálnych médií zabil jej vlastný brat

Mladú pakistanskú hviezdu sociálnych médií Kandíl Balúčovú uškrtil jej brat. Oznámila to v sobotu polícia, podľa ktorej ide zrejme o ďalší prípad takzvaných vrážd zo cti.

17.07.2016 20:05
Kandil Balúčová Foto:
Kandíl Balúčová na snímke z 28. júna 2016.
debata

Dvadsaťšesťročná Pakistanka, často prirovnávaná k americkej celebrite Kim Kardashian, rozdeľovala svojimi provokatívnymi fotografiami a videami verejnú mienku v tejto konzervatívnej moslimskej krajine, kde sú ženy často utláčané vlastnou rodinou alebo spoločnosťou, v ktorej žijú.

Balúčová, vlastným menom Fauzia Azimov, na facebooku písala o tom, že sa snaží zmeniť „typicky ortodoxné zmýšľanie“ svojho ľudu. Ostrú diskusiu nedávno vyvolali zábery, na ktorých pózuje s moslimským duchovným. Mladej žene sa v minulosti niekoľkokrát vyhrážali smrťou. Obavy o bezpečnosť ju podľa polície prinútili k tomu, že z Karáčí odišla do provincie Pandžáb.

Hovorca tamojšej polície agentúre Reuters oznámila, že Balúčovú zabili v piatok 15. júla v dome svojej rodiny na predmestí pandžábského mesta Multan. O vražde políciu informoval otec celebrity, podľa ktorého Kandil uškrtil jeho syn Vasím Azím, ktorého polícia neskôr zatkla.

„Samozrejme, že som ju uškrtil,“ vyhlásil Vasím na tlačovej konferencii, ktorú polícia usporiadala. Uviedol, že ľudia sa mu kvôli fotografiám sestry vysmievali a že zahanbenie pre neho bolo už neznesiteľné. Balúčová bola síce hlavnou živiteľkou rodiny, napriek tomu jej však podal sedatíva a neskôr ju v spánku zaškrtil.

„Peniaze sú dôležité, ale rodinná česť dôležitejšia,“ uviedol Azím. „Bol som odhodlaný zabiť buď seba, alebo ju,“ povedal agentúre AP, než ho odviedli preč.

Smrť Balúčovej vyvolala na sociálnych sieťach smútok a rozhorčenie. Násilnú smrť mladej Pakistanky odsúdila filmárka Šarmín Obaidová Činojová, ktorej dokument A Girl in the River (Dievča v rieke) tento rok získal Oscara a vyvolal v Pakistane bezprecedentnej debatu o „vraždách zo cti“.

Takmer tisícka žien sa každoročne stáva v Pakistane ich obeťou pre to, že poruší konzervatívne islamské pravidlá týkajúce sa lásky a manželstva. Skupina vplyvných sunnitských duchovných v Pakistane nedávno vydala islamský náboženský dekrét čiže fatvu, ktorý odsudzuje zločiny spáchané v mene cti ako nemorálne.

debata chyba
Viac na túto tému: #Pakistan #sociálne médiá #vražda zo cti