Po útokoch v Nice predĺžil prezident Hollande výnimočný stav

Po teroristických útokoch vo francúzskom Nice zo 14. júla vyhlásil prezident Francois Hollande predĺženie výnimočného stavu, ktorý mal pôvodne platiť do 26. júla.

19.07.2016 13:52
ME 2016, Francúzsko, Portugalsko, finále Foto: ,
Francúzsky prezident Francois Hollande vyhlásil výnimočný stav v krajine na obdobie ďalších troch mesiacov.
debata (4)

Na celom kontinentálnom území Francúzska a na ostrove Korzika tak bude platiť na obdobie ďalších troch mesiacov. Slovenské ministerstvo zahraničných vecí o tom informuje na svojej webovej stránke.

Ako ďalej uvádza rezort slovenskej diplomacie, francúzske úrady pristúpili už po atentátoch z roku 2015 k zvýšenej kontrole na všetkých vstupných bodoch do krajiny – cestných, železničných, morských a leteckých.

„V departemente Alpes-Maritimes na juhu Francúzska bol celoštátny plán Vigipirate v boji s terorizmom zvýšený na stupeň ‚pozor, atentát‘. Rovnakým spôsobom i operácia Sentinelle, na základe ktorej je na celom území Francúzska mobilizovaných 10 000 príslušníkov ozbrojených síl – okrem príslušníkov polície a žandárov -, bude i naďalej účinná,“ informuje rezort diplomacie.

Keďže Francúzsko už dlhodobo čelí hrozbe teroristických útokov, rezort diplomacie odporúča slovenským občanom v záujme osobnej bezpečnosti vyhýbať sa masovým zhromaždeniam a v prípade teroristického útoku riadiť sa odporúčaniami príslušných bezpečnostných zložiek francúzskeho štátu.

Ďalej slovenským občanom odporúča sledovať miestne médiá a v prípade naliehavej núdze na mieste kontaktovať stálu diplomatickú službu veľvyslanectva SR v Paríži (+33 672 07 68 32) alebo stálu službu rezortu v Bratislave (+421 (0)2 5978 2211).

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Francois Hollande #výnimočný stav #teror v Nice