Turecko zablokovalo WikiLeaks, ktorý zverejnil e-maily AKP

Turecký úrad pre dohľad nad internetom v stredu zablokoval prístup obyvateľov krajiny na server WikiLeaks, ktorý zverejnil takmer 300 000 e-mailov zo schránok členov vládnej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP). Platforma WikiLeaks totiž splnila svoj sľub a zverejnila desaťtisíce e-mailov, ktoré si posielali predstavitelia AKP.

20.07.2016 07:09 , aktualizované: 10:27
debata (10)

Ako výbušné informácie obsiahnuté vo zverejnených dokumentoch sú, zatiaľ nie je jasné, informovali svetové agentúry.

Turecká telekomunikačná rada oznámila, že proti serveru Wikileaks prijala „administratívne opatrenia“. Podľa agentúry Reueters tento termín bežne používa pre blokovanie prístupu na internetové stránky.

Wikileaks v utorok večer zverejnili na odkaz na 294 548 e-mailov „Erdoganovej AKP“. Podľa svetových agentúr sa informácie obsiahnuté v elektronickej komunikácii týkajú vnútorných záležitostí strany, ale aj vzťahov Turecka so zahraničím.

Správy pochádzajú z obdobia od roku 2010 do tohtoročného 6. júla. Server ich dostal údajne týždeň pred piatkovým zmareným pokusom o puč a zverejniť sa ich rozhodol v reakcii „na vládne čistky“.

Po udalostiach posledných dní si musia Turci dávať pozor aj na to, čo zverejňujú na internete. Podľa televíznej stanice CNN Türk zadržali úrady v posledných dňoch v rôznych častiach Turecka sedem ľudí, ktorí sa na sociálnych sieťach kriticky vyjadrovali na adresu vlády a prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Polícia ich viní okrem iného zo schvaľovania trestného činu a urážky hlavy štátu.

Projekt Wikileaks založil v roku 2006 Švéd Julian Assange. Od začiatku sa zameriaval na zverejňovanie tajných vládnych dokumentov. Veľký rozruch spôsobil v roku 2010, keď sprístupnil tajné americké dokumenty o vojne v Iraku či v Afganistane.

WikiLeaks zverejnilo desaťtisíce mailov vládnucej AKP

V utorok večer neskoro zverejnila na Twitteri link, odkazujúci na vyhľadávač na svojej webovej stránke (https://wikileaks.org/akp-emails), pomocou ktorého je možné v mailoch vyhľadávať podľa kľúčových slov alebo viet, informovala agentúra DPA.

„WikiLeaks zverejňuje prvú časť mailov AKP,“ stálo na stránke.

V databáze sa zatiaľ nachádza 762 abecedne zoradených schránok (od A po I) a 294 548 e-mailov. Boli odoslané z adries, ktoré vedú k domovskej stránke AKP (akparti.org.tr). Najnovší mail bol poslaný 6. júla, najstarší pochádza z roku 2010. WikiLeaks sa maily podarilo získať týždeň pred pokusom o prevrat v Turecku.

Po avizovanom zverejnení mailov organizácia oznámila, že jej infraštruktúra je vystavená „pokračujúcim útokom“. Následne sa na Twitteri objavila veta: „Zdá sa, že celodennú kybernetickú vojnu sme vyhrali. Maily AKP budú zverejnené onedlho“.

WikiLeaks, založená v roku 2006 austrálskym aktivistom Julianom Assangeom, je známa predovšetkým pre svoje zverejnenie tajných diplomatických depeší vlády USA.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Wikileaks #Turecko #AKP