Turecko chce odobrať licenciu 21-tisícom učiteľom súkromných škôl

Turecká vláda sa v rámci opatrení po víkendovom neúspešnom pokuse o vojenský prevrat chystá vykonať čistky aj na súkromných školách, v ktorých sa rozhodla odobrať licenciu približne 21 000 učiteľom. S odvolaním sa na turecké médiá o tom v stredu informovala agentúra AP.

20.07.2016 08:53 , aktualizované: 18:37
turecko, erdogan Foto: ,
Stúpenci tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana počas demonštrácie na istanbulskom námestí Taksim.
debata (49)

Títo učitelia boli pravdepodobne v spojení s exilovým duchovným vodcom Fethullahom Gülenom, ktorého turecká vláda obviňuje z piatkového nevydareného pokusu o vojenský prevrat, uviedla štátna agentúra Anadolu.

Turecko podľa agentúry AP už skôr oznámilo, že dalo výpoveď 15 200 učiteľom pracujúcich v štátnych školách a k rezignácii zároveň prinútilo aj 1 577 univerzitných dekanov. Ankara zároveň pozastavila všetky zahraničné pobyty štátom platených vedeckých pracovníkov.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa ešte v nedeľu zaprisahal, že všetky štátne inštitúcie vyčistí od Güllenových podporovateľov. Samotný duchovný, ktorý žije v USA, obvinenia z pokusu o puč odmieta.

V Turecku sa zatýkalo za vyjadrenia na sociálnych sieťach

Vo viacerých tureckých mestách bolo zatknutých sedem ľudí, ktorí na sociálnych sieťach podporili minulotýždňový pokus o prevrat v Turecku, alebo kritizovali tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na spravodajskú televíziu CNN Türk.

Zadržaní sú podľa nej obvinení okrem iného z toho, že zverejnením svojich stanovísk „porušili ústavný poriadok“, „velebili zločincov“ alebo urazili Erdogana.

Noviny Cumhuriyet oznámili, že v meste Tekirdag ležiacom v európskej časti Turecka bol zatknutý 18-ročný mladík za údajnú urážku prezidenta.

Podľa štátnej tlačovej agentúry Anadolu vydalo policajné riaditeľstvo v Ankare po neúspešnom prevrate výzvu, aby občania hlásili profily na sociálnych sieťach, ktoré podporujú „teroristickú činnosť“ a šíria „čiernu propagandu“. Z takýchto stránok treba zhotoviť screenshoty a polícii poslať informácie o podozrivých profiloch. Nie je jasné, či zatknutia siedmich osôb súvisia s uvedenou výzvou.

Násilie sprevádzajúce pokus o prevrat v Turecku si v noci na sobotu podľa oficiálnych údajov vyžiadalo 208 mŕtvych civilistov, vojakov a policajtov, ako aj životy 24 pučistov. Odvolané a zatknuté boli tisíce príslušníkov bezpečnostných zložiek a sudcov. Erdogan vzburu časti armádny spája s aktivitami kazateľa Fethullaha Gülena žijúceho v americkom exile, za „formálneho vodcu junty“ je považovaný bývalý veliteľ vojenského letectva Akin Öztürk.

Ankara v utorok oznámila, že poslala vláde USA oficiálnu žiadosť o vydanie Gülena. Hovorca ministerstva zahraničných vecí Mark Toner potvrdil, že USA dostali od tureckej vlády dokumenty o Gülenovi a momentálne skúmajú, či obsahujú aj oficiálnu žiadosť o vydanie.

49 debata chyba
Viac na túto tému: #Recep Tayyip Erdogan #pokus o prevrat v Turecku