Nemeckí vyšetrovatelia pochybujú o afganskom pôvode útočníka

Vyšetrovatelia majú pochybnosti o tom, či útočník, ktorý vo vlaku v Bavorsku zranil v pondelok päť ľudí, skutočne pochádzal z Afganistanu, ako pri príchode do Nemecka ako žiadateľ o azyl uviedol. S odvolaním sa na svoje zdroje o tom informovala televízia ZDF s tým, že jeho pôvod mohol byť pakistanský.

20.07.2016 11:51 , aktualizované: 13:48
nemecko, bavorsko, vlak, napadnutie, Foto: ,
Incident sa stal vo vlaku, ktorý išiel z Treuchtlingenu do Würzburgu.
debata (22)

Pochybnosti vyvoláva videonahrávka, na ktorej útočník identifikovaný ako 17-ročný Afganec ohlasuje, že spácha teroristický čin. Hovorí síce paštunským jazykom, ktorý je úradný v Afganistane, používa však zbraty bežné v Pakistane. Časť pakistanských obyvateľov týmto jazykom tiež hovorí. Pakistanské varianty boli na videonahrávke zjavné predovšetkým pri slovách samovražda, vláda, armáda či moslimovia. O pakistanskej výslovnosti paštunčiny sú podľa ZDF presvedčení aj jazykoví experti, ktorí záznam preverovali. Policajti pri domovej prehliadke u mladíka navyše našli nespresnený pakistanský dokument.

Vyšetrovatelia preto nevylučujú, že sa útočník vydával za Afganca, aby v Nemecku zvýšil svoju šancu na priznanie utečeneckého štatútu.

V súčasnosti vychádza polícia podľa ZDF z troch možných motívov. Tým prvým mohla byť náhla radikalizácie z hnevu po tom, čo sa dozvedel o zabití svojho priateľa v Afganistane. Druhou možnosťou je, že radikalizovaný bol už dlhšie, svoje správanie však doteraz úspešne maskoval. Tretia varianta je potom to, že do Nemecka cestoval zámerne, aby tu útok spáchal. To sa však polícii zdá ako nepravdepodobné.

Na videu sa muž prihlásil k radikálnemu hnutiu Islamský štát (IS). Záznam zverejnila IS prostredníctvom svojej agentúry Amaki.

Mladík v pondelok večer vo vlaku idúcom do Würzburgu sekerou a nožom vážne zranil štyroch členov rodiny z Hongkongu, dvaja zranení naďalej zostávajú v ohrození života. Pri úteku z vlaku ľahko zranil jednu ženu. Polícia pri zásahu útočníka zastrelila.

Nemecký minister vnútra: Podľa vyšetrovania bol útočník z vlaku sám

Vyšetrovanie útoku na cestujúcich v regionálnom vlaku v Bavorsku naznačilo, že podozrivý konal osamotene, povedal reportérom v Berlíne nemecký minister vnútra Thomas de Maiziere.

Podľa ministra sa zdá, že 17-ročný uchádzač o azyl v Nemecku sa zradikalizoval pri sledovaní propagandy skupiny Islamský štát (IS) na internete, informovala tlačová agentúra AP. Polícia ho zastrelila po tom, ako pri útoku so sekerou a nožom zranil päť ľudí.

De Maiziere uviedol, že videozáznam podozrivého, ktorý umiestnil na internet IS, je autentický a pripomína „klasický rozlúčkový videozáznam samovražedného útočníka“. Polícia však ešte nevie, kde bol nakrútený. Vyšetrovanie naznačilo, že útočník nepochádzal z Afganistanu, ako sa doteraz myslelo, ale z Pakistanu, pokračoval.

Nemecko musí byť pripravené na útoky islamistov, vrátane tzv. osamelých vlkov, dodal minister. „Podobne ako niekoľko ďalších krajín Európskej únie, ako celá EÚ, aj Nemecko je cieľovou oblasťou medzinárodného terorizmu. Preto, ako hovorím už dlho, situácia je vážna,“ citovala ho stanica BBC. Minister informoval, že nemecké orgány zmarili v nedávnej minulosti 11 teroristických útokov, desať z nich na pôde Nemecka. A zdôraznil, že obmedzenie počtu utečencov prichádzajúcich do Nemecka je správne, pretože to umožní viac kontrolovať tých, ktorí sú náchylní na islamskú radikalizáciu, dodala DPA.

De Maiziere chce po útoku lepšie bezpečnostné opatrenia

De Maiziere chce v súvislosti s pondelkovým útokom vo vlaku v Bavorsku sprísniť bezpečnostné opatrenia v krajine, vyzval okrem iného k zvýšeniu bezpečnostných kamier, posilnenie početného stavu polície či lepšej ochrane policajtov. Na stredajšej tlačovej konferencii podľa agentúry DPA tiež povedal, že mladík identifikovaný ako 17-ročný Afgánec konal zrejme sám a že video, ktoré po sebe zanechal, nenaznačuje, že svoj čin vykonal na rozkaz radikálneho hnutia Islamský štát (IS).

„Je to možno prípad, ktorý sa nachádza na hranici medzi terorizmom a masakrou, za ktorým stoja vyšinutí útočníci,“ povedal de Maiziere. O čine potom hovoril ako o brutálnom akte bezhlavého násilia. Dodal, že útočník bol ovplyvnený propagandou IS, ku ktorému sa na videu hlásil, o priamom napojení ale dôkazy nie sú.

„Pozadie zločinu stále musí byť ešte objasnené,“ uviedol minister. Dodal, že zatiaľ vychádza z toho, že útočník pochádzal z Afganistanu, hoci televízia ZDF uviedla, že vyšetrovatelia nevylučujú ani pakistanský pôvod. Podľa de Maiziere na afganský pôvod ukazuje možný motív, ktorým mohla byť smrť útočníkovho priateľa v Afganistane. Nemecké úrady tiež riešia skoršiu mladíkovu žiadosť o zlúčenie rodiny, ktorá je v Afganistane.

Minister tiež povedal, že Nemecko urobí všetko, aby podobným útokom zabránilo. Pomôcť by k tomu malo sprísnenie bezpečnostných opatrení, ktoré žiada. „Záruka ale napriek tomu neexistuje,“ dodal.

Po väčších bezpečnostných opatreniach volajú aj policajné a železničiarske odbory. Šéf policajných odborov Rainer Wendt navrhol, aby železnice investovali do kamerových systémov na staniciach a vo vlakoch. Privítal by tiež zriadenie vlakovej obdoby takzvaných leteckých maršalov, ktorí ozbrojení a v utajení dbajú o bezpečnosť na niektorých letoch.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Pakistan #Bavorsko #útočník #Afganec