Turecko obvinilo 99 generálov z účasti na vojenskom prevrate

Turecké orgány oficiálne obvinili 99 z približne 360 armádnych generálov krajiny z údajnej účasti na pokuse o potlačený vojenský prevrat, ku ktorému došlo minulý týždeň z piatka na sobotu.

20.07.2016 17:25
debata (27)

Ďalších 14 generálov zostáva vo väzbe, informovala dnes agentúra Reuters. Vládne protiopatrenia sa už dotkli vyše 50 000 osôb, ktoré boli zatknuté, prepustené zo zamestnania alebo suspendované. Po armáde sa kroky Ankary v utorok rozšírili aj na učiteľov, dekanov univerzít, ako aj médiá. Zo zamestnania prepustili aj 257 ľudí, ktorí pracovali pre úrad predsedu vlády.

Turecká vláda označila za jedného z hlavných organizátorov neúspešného prevratu tureckého moslimského duchovného Fethullaha Gülena a žiada o jeho vydanie z USA, kde žije v exile. Turecký súd vydal v decembri 2014 na Gülena zatykač z dôvodu, že riadi hnutie, ktoré Turecko považuje za teroristickú organizáciu.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v súvislosti s prevratom vyjadril pripravenosť schváliť opätovné zavedenie trestu smrti. Ľudia sa podľa neho oprávnene pýtajú, aký má zmysel sprisahancov roky živiť vo väzení. V Turecku nikoho nepopravili od roku 1984 a trest smrti tam oficiálne zrušili v roku 2004.

27 debata chyba
Viac na túto tému: #pokus o prevrat v Turecku