Desiatky zranených v Jerevane, ozbrojenci stále držia rukojemníkov

Arménska polícia v noci na štvrtok v Jerevane rozohnala demonštrantov, ktorí sa zhromaždili v blízkosti policajnej strážnice. Tam ozbrojení útočníci od nedele zadržiavajú štyroch rukojemníkov. Nočné potýčky si vyžiadali desiatky zranených na oboch stranách, policajti zatkli viacero demonštrantov, vrátane opozičných politikov. Demonštranti do ťažkoodencov hádzali kamene, polícia odpovedala slzotvorným plynom a ohlušujúcimi granátmi. Pri zrážkach podľa ministerstva zdravotníctva utrpelo zranenia najmenej 51 ľudí, vrátane 25 policajtov.

21.07.2016 10:21
arménsko, jerevan Foto: ,
Potýčky vypukli po tom, čo policajti odmietli demonštrantom dovoliť, aby ozbrojencom na strážnici doniesli jedlo.
debata (5)

Asi dve tisícky ľudí pokračovali v protestoch a stavali barikády, kým ich polícia rozohnala. Zatkli podľa agentúry Interfax asi tri desiatky osôb. Medzi zadržanými sa podľa agentúry AFP ocitlo aj 15 opozičných politikov.

Potýčky vypukli po tom, čo policajti odmietli demonštrantom dovoliť, aby ozbrojencom na strážnici doniesli jedlo.

Skupina útočníkov v nedeľu obsadila policajnú stanicu v Jerevane a zadržiava tam niekoľko policajtov ako rukojemníkov. K útoku sa prihlásila skupina spojená s radikálnou opozíciou. Žiada oslobodenie opozičného predáka Žirajra Sefiljana, demisiu prezidenta Serža Sargsjana a vytvorenie novej vlády. Úrady s útočníkmi vyjednávajú a ubezpečujú, že sa usilujú o nenásilné vyriešenie situácie.

Útočníci zatiaľ prepustili štyroch rukojemníkov, ďalší štyria však stále zostávajú v zajatí. Medzi rukojemníkmi je druhý najvyššie postavený muž arménskeho policajného zboru Vardan Jegiazarjan a zástupca náčelníka jerevanskej polície Valerij Osipjan.

Sefiljan, ku ktorému sa útočníci hlásia, stojí na čele opozičnej skupiny, ktorá podľa analytikov nemá v krajine príliš veľkú podporu. Bývalého vojenského veliteľa v júni zadržali za nezákonné držanie zbraní a podnecovanie nestability. Vlani ho na krátko zatkli pre pokus o štátny prevrat, ale napokon ho oslobodili. V roku 2006 skončil za mrežami na 18 mesiacov, dôvodom boli výzvy na násilné zvrhnutie vlády.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Arménsko #rukojemníci #jerevan