Farage chystá turné po Európe za referendá o vystúpení z EÚ

Odchádzajúci vodca protieurópskej a protiimigračnej Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP) Nigel Farage plánuje na jeseň podniknúť cestu po európskych krajinách, aby ich povzbudil k usporiadaniu ďalších referend o vystúpení z Európskej únie. Farage to oznámil v americkom Clevelande, kde je hosťom nominačného zjazdu amerických republikánov pred prezidentskými voľbami.

21.07.2016 12:00
debata (35)

„Pôjdem v septembri do Atén, kde budeme mať veľké sympózium o alternatívach k euru a o tom, čo by bolo v prípade odmietnutia eura,“ povedal Farage podľa denníka Financial Times (FT) na okraj republikánskej ak­cie.

Projekt Európskej únie podľa britského euroskeptika „od počiatku nemal žiadnu legitimitu“. Predpovedal, že ďalšie referendá o vystúpení z EÚ by sa mohli odohrať v Dánsku, Holandsku a Švédsku, aby po brexite nasledoval dexit, nexit a sexit.

Farage vidí tiež paralely medzi brexitom a vzostupom Donalda Trumpa ako republikánskeho uchádzača o Biely dom. „Celkom iste tu nie som preto, aby som sa priamo zapojil (do Trumpovej kampane),“ povedal Farage. S jeho vystúpením sa na žiadnej oficiálnej príležitosti nepočítalo, Farage by ale rád poskytol svoje rady Trumpovi, aby sa viac zameral na „malých ľudí“.

"Je jedno, že Trump je boháč, ak je za to vstúpiť do týchto spoločenstiev a osloviť týchto ľudí, aby mali pocit, že je ich. V tom tkvie problém. Brusel to nerobí, Londýn tiež nie a ja mám podozrenie, že ani Washington , "poznamenal britský politik.

Farage podľa FT nebol jediným európskym populistom na republikánskom zjazde v Clevelande, ktorému sa vyhol hlavný prúd európskej politiky. Prítomný bol aj vodca holandskej krajne pravicovej Strany pre slobodu (PVV) Geert Wilders. „Je tým, na čo sme čakali od čias Teddyho Roosevelta,“ povedal Wilders podľa svojej internetovej stránky o Trumpovi. Theodore Roosevelt bol americkým prezidentom v rokoch 1901 až 1909.

Farage napriek všetkej podpore Trumpovi pripustil, že niektoré výroky amerického miliardára mu pripadajú príliš krajné. „Má odvahu hovoriť o veciach, ktoré ľudia radšej zametajú pod koberec a v slušnej spoločnosti o nich nedebatují. Sú tu jedna či dve veci, ktoré mi tak nejako nesedia, ale možno ide o kultúrny rozdiel,“ poznamenal Farage. Zdôraznil pritom, že by nikdy nehlasoval za Trumpovu demokratickú súperku Hillary Clintonovú, pretože sa tvári, ako keby mala na Biely dom nárok, a to by vyzeralo ako dedenie moci.

Británia by sa podľa Faragea nemala po odchode z EÚ stiahnuť zo svetovej politiky, sám je za spoluprácu nezávislých štátov a zachovanie Severoatlantickej aliancie, ktorá sa však musí znovu definovať. Ukrajinská kríza totiž ukázala, že NATO ešte tkvie v studenej vojne, poznamenal tiež Farage.

Farage začiatkom júla prekvapivo odstúpil z čela UKIP po úspechu v referende o vystúpení Británie z EÚ. Nemieni sa však „stiahnuť do hôr“, ale naďalej chce svojím „obvyklým priateľským a rušivým spôsobom“ rečniť v Európskom parlamente.

35 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Nigel Farage #Donald Trump #Brexit