V Turecku platí výnimočný stav, dočasne odstúpi od dohovoru o ľudských právach

V Turecku začal platiť trojmesačný výnimočný stav, ktorý po nevydarenom piatkovom pokuse o puč v stredu po rokovaní vlády a bezpečnostnej rady štátu vyhlásil prezident Recep Tayyip Erdogan. Výnimočný stav schválili poslanci v parlamente..

21.07.2016 12:10 , aktualizované: 19:05
Turkey Foto:
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.
debata (44)

Výnimočný stav dáva ďalšie dodatočné právomoci vláde, ktorá bude môcť ešte tvrdšie zasiahnuť proti účastníkom prevratu a ich prívržencom, čo sú podľa tureckých predstaviteľov priaznivci hnutia moslimského duchovného Fethullaha Gülena, ktorý dlhodobo žije v USA. Prezident Erdogan bude môcť vládnuť pomocou dekrétov a bude možné obmedziť právo na zhromažďovanie či slobodu slova.

Turecký vicepremiér Numan Kurtulmuş v televízii NTV povedal, že práve z dôvodu obmedzenia niektorých základných práv Ankara dočasne odstúpi od Európskeho dohovoru o ľudských právach, ktorého je Turecko signatárom. Rovnaký postup zvolilo Francúzsko, ktoré vyhlásilo výnimočný stav po vlaňajších teroristických útokoch v Paríži a nedávno ho predĺžilo po masakri v Nice.

Podľa Kurtulmuşa je však pravdepodobné, že výnimočný stav sa v Turecku skončí o jeden až jeden a pol mesiaca. Turecký minister spravodlivosť Bekir Bozdag vyhlásil, že hlavným cieľom výnimočného stavu je zabrániť ďalšiemu možnému pokusu o prevrat.

O výnimočnom stave bude hlasovať turecký parlament, čaká sa však, že opatrenia bez väčších prieťahov schváli. Ruku za v 550-člennom národnom zhromaždení celkom iste zdvihne všetkých 317 poslancov vládnej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP). Podporu sľúbili aj zákonodarcovia z krajne pravicovej Strany národnej akcie (MHP).

Zatýkanie pokračuje

V stredu súd do väzby poslal ďalších 112 podozrivých, vrátane niektorých sudcov najvyššieho súdu a prokurátorov, dnes bolo zadržaných podľa tureckých médií ďalších 32 sudcov a dvaja armádni dôstojníci.

Turecké úrady začali už v sobotu s rozsiahlymi čistkami v štátnych inštitúciách, ktorých cieľom je odstrániť Gülenovych údajnych priaznivcov. Personálne čistky sa dotkli už viac ako 50-tisíc vojakov, policajtov, sudcov, prokurátorov či učiteľov, ktorých buď zatkli, prepustili z práce či odvolali z funkcií. Vyše 9-tisíc ľudí, väčšinou vojakov, je vo väzbe.

Podľa agentúry Anadolu sa podarilo zadržať jedného z vojakov, ktorí útočili na hotel, kde bol ubytovaný Erdogan počas svojej dovolenky pred pučom. Poručíka zadržali na juhovýchode Turecka a patrí k tridsiatke vojakov hľadaných pre útok na hotel. Erdogan útoku unikol, keď tesne pred tým z hotela odišiel.

Vicepremiér Mehmet Şimşek povedal, že AKP dávala dlho Gülenovmu hnutiu voľnú ruku v domnení, že je pre Turecko prospešné. „Keď prezident Erdogan videl, aké ohrozenie predstavujú, tak konal,“ vyhlásil Şimşek. Podľa neho je na úteku ešte 1 000 vojakov.

Ankara sa tiež snaží predísť úteku ľudí podozrivých z účasti na prevrate do zahraničia; okrem iného sprísnila dohľad nad pobrežím Egejského mora, odkiaľ je blízko ku gréckym ostrovom. Hliadky z rovnakého dôvodu posilnila aj grécka pobrežná stráž.

44 debata chyba
Viac na túto tému: #Recep Tayyip Erdogan #výnimočný stav #pokus o prevrat v Turecku