Ľudskoprávne organizácie obviňujú Donbas z mučenia

Ako proruskí separatisti, tak sily prozápadnej ukrajinskej vlády sa v oblasti Donbasu na východe krajiny dopúšťajú mučenia, únosov a nezákonného väznenia civilistov, ktorých podozrievajú zo spolupráce s druhou stranou. Tieto praktiky kritizovali renomované medzinárodné organizácie na ochranu ľudských práv Amnesty International (AI) a Human Rights Watch (HRW).

21.07.2016 15:12
debata (39)

Obe znepriatelené strany zhodne odmietli poskytnúť podrobnosti o osude svojich väzňov. „Vo väčšine prípadov boli zadržaní podrobení mučeniu a inému zlému zaobchádzaniu. Mnohým sa pri zranení nedostalo lekárskej starostlivosti,“ konštatovali organizácie.

Spoločná správa oboch organizácií sa opiera o štyri desiatky rozhovorov s obeťami, ich príbuznými, advokátmi a svedkami. Celkovo ide o 18 zdokumen­tovaných prípadov, pričom polovicu z nich má na svedomí ukrajinská tajná služba SBU, polovicu separatisti z neuznaných „ľudových republík“ v Donecku a Luhansku. V niektorých prípadoch ukrajinské a povstalecké úrady odmietli vyrozumieť príbuzných o zatknutí a o mieste uväznenia, takže dotyčný človek „zmizol“.

Tiež sa stáva, že obe strany zadržujú civilistov „do rezervy“ a „ako materiál“, ktorý poslúži v prípade výmeny zajatcov. Fakticky ide o vojnový zločin brania rukojemníkov.

Správa sa zmieňuje o prípade tridsaťdeväťročného Vadima, ktorý vlani v apríli cestoval v mikrobuse zo Slavjnsku, kontrolovaného Ukrajincami, do povstaleckého Donecku. Na prvom kontrolnom stanovišti ho pre podozrenie zo stykov so separatistami zadržali Ukrajinci v maskovacích uniformách bez identifikačných znakov. Vytiahli ho z mikrobusu, zviazali mu ruky za chrbtom, cez hlavu pretiahli vrece, donútili kľaknúť a za vykrikovania nadávok a urážok ho začali vypočúvať. Potom ho previezli na vojenskú základňu, kde ho tri dni väznili a mučili, kým ho previezli do inej väznice, kde strávil šesť týždňov bez kontaktu so svetom. Mučili ho elektrinou a bili.

Následne bol prepustený. V Donecku ale Vadima pre podozrenie, že ho zverbovala SBU, zatkli rebeli. Tí ho väznili a mlátili ďalšie dva mesiace.

Západ by podľa AI a HRW mal prinútiť ukrajinskú vládu, aby uzavrela tajné väzenia SBU v Charkove, Kramatorsku, Izjume a Mariupole. Ich existenciu ale SBU popiera.

OSN tento mesiac kritizovala doterajšiu beztrestnosť páchateľov vojnových zločinov na východe Ukrajiny. Obe strany sa podľa správy Úradu vysokého komisára OSN pre ľudské práva dopúšťajú úmyselného ostreľovania obytných štvrtí, pri ktorom zomierajú civilisti, ako aj mučenie a zabíjanie zajatcov. V drvivej väčšine prípadov nedospelo vyšetrovanie k žiadnym výsledkom, ani k vyvodeniu zodpovednosti.

Viac ako dva roky trvajúci konflikt medzi silami prozápadnej ukrajinskej vlády a proruskými separatistami na Donbase si vyžiadal už viac ako 9 400 mŕtvych z radov vládnych síl, Ruskom podporovaných rebelov aj civilistov. Aj napriek dohodnutému prímeriu na fronte naďalej dochádza k prestrelkám.

39 debata chyba
Viac na túto tému: #únos #mučenie #Ukrajina #Donbas