Minister Cazeneuve čelí kritike za klamstvá o polícii v Nice

Francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve priznal, že bariéru pri vstupe na pobrežnú promenádu v Nice nestrážili v deň, keď tam zaútočil terorista s kamiónom, príslušníci štátnej polície, ale iba slabo vyzbrojení miestni policajti. Informovala o tom tlačová agentúra AP s tým, že minister tým odvolal svoje predchádzajúce vyjadrenie.

21.07.2016 15:32
debata (6)

Dva dni po útoku Cazeneuve tvrdil, že na Promenade des Anglais v Nice hliadkovala 14. júla štátna polícia a jej autá blokovali vstup do pešej zóny.

Útočník tuniského pôvodu Mohamed Lahouaiej Bouhlel (Muhammad Lahwajidž Búhlál) zabil počas osláv francúzskeho národného sviatku na promenáde 84 ľudí, 15 ďalších ešte stále bojuje v nemocniciach o život.

Minister inicioval vnútorné vyšetrovanie postupu príslušníkov polície pri tejto udalosti, ktorého výsledky zverejní podľa francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda na budúci týždeň. Hollande v tejto súvislosti vyhlásil, že „nie je priestor na polemiky, ale iba na transparentnosť“.

Vyjadril sa po tom, ako denník Libération napísal, že Cazeneuve klamal o prítomnosti štátnych policajtov a áut a obvinil francúzske orgány z nedostatku transparentnosti. Pomocou svedeckých výpovedí a fotografií dokázal, že pri vstupe na pešiu zónu boli iba miestni policajti.

Cazeneuve obvinil noviny z konšpiračných teórií a trvá na tom, že niekoľko „hrdinských“ príslušníkov štátnej polície sa nachádzalo ďalej na promenáde, kde po prestrelke útočníka zabili. Podľa novinárov denníka Libération však policajti vôbec nemali 19-tonové nákladné auto do centra Nice pustiť, keďže bol štátny sviatok a celé centrum bolo uzavreté pre vozidlá nad 7,5 tony. Vyjadrili pochybnosti, či boli bezpečnostné opatrenia na pešej zóne v Nice, kde sledovali ohňostroj tisíce ľudí, dostatočné na to, aby takémuto útoku zabránili.

Piatich podozrivých, zadržaných v súvislosti s útokom zo 14. júla, odovzdá vo štvrtok polícia vyšetrujúcemu sudcovi v Paríži. Očakáva sa, že ich predbežne obžaluje. Francúzske orgány hľadajú možných spolupáchateľov útočníka, ktorého priamo na promenáde zastrelili.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #minister vnútra #Bernard Cazeneuve #teror v Nice