Republikáni kritizujú Trumpove výroky o fungovaní NATO

Množstvo popredných amerických republikánov sa dištancovala od slov prezidentského kandidáta strany Donalda Trumpa, ktorý pripustil ústup od záväzkov v rámci NATO, ak členské štáty nebudú plniť svoje rozpočtové povinnosti. V rozhovore pre denník The New York Times tento týždeň Trump povedal, že USA by nemuseli takým krajinám v prípade ruskej agresie prísť na pomoc.

22.07.2016 11:39
Trump, USA Foto: ,
Republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump by v prípade napadnutia členského štátu NATO zohľadnil, ako daná krajina aliancii prispieva.
debata (9)

Vodca republikánskej väčšiny v Senáte Mitch McConnell, ktorý Trumpa na nominačnej konferencii energicky podporoval, s jeho slovami o aliancii „totálne nesúhlasí“. Tieto výroky možno považovať za začiatočnícku chybu, uviedol McConnell v rozhovore pre The New York Times. NATO je podľa senátora „najúspešnejšou vojenskou alianciou v dejinách“.

Trumpove slová „robia svet nebezpečnejším a tiež USA menej bezpečnými,“ vyhlásil vplyvný juhokarolínsky senátor Lindsey Graham, bývalý republikánsky prezidentský kandidát. „Som si stopercentne istý, že (ruský prezident Vladimír) Putin je z nich šťastný,“ poznamenal.

Spojené štáty prispievajú do rozpočtu aliancie viac ako 70 percentami a mnoho amerických politikov ťažko nesie, že väčšina ostatných aliančných štátov si svoje finančné záväzky neplní. Požadované dve percentá hrubého domáce produktu vydávajú na obranu len Británia, Estónsko, Grécko a Poľsko. Slovenská republika by podľa českej vlády túto hranicu mohla dosiahnuť o desať rokov, teraz vydáva na obranu asi jedno percento HDP.

tranícky program, schválený prvý deň republikánskeho zjazdu, je okázalo protiruský. "Na návrat ruskej agresivity odpovieme s rovnakou rozhodnosťou, ktorá viedla ku kolapsu Sovietskeho zväzu. Neprijmeme žiadne územné zmeny vo východnej Európe vynútené silou, na Ukrajine, v Gruzínsku či kdekoľvek inde. Využijeme všetkých potrebných ústavných krokov, aby sme pohnali k zodpovednosti agresorov a vrahov, "uvádza sa v programe.

Záväzky USA voči NATO so všetkým dôrazom potvrdil aj minister zahraničia John Kerry. „Vláda USA, rovnako ako po roku 1949 akákoľvek iná (americká) vláda, nech demokratická alebo republikánska, zostáva plne oddaná aliancii NATO a našim záväzkom, ktoré vyplývajú z piateho článku (o pomoci napadnutým krajinám). Je to absolútny a neochvejný základ nášho členstva a nášho partnerstva s NATO,“ citovala ministra agentúra AP.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #NATO #kritika #Donald Trump