Turecký minister: USA nepotrebujú roky, aby vydali Gülena

Spojené štáty nepotrebujú na vydanie moslimského duchovného Fethullaha Gülena roky, ako tvrdia právnici. Povedal to turecký minister zahraničia Mevlüt Çavuşoglu. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan označuje Gülena za strojcu neúspešného prevratu, o ktorý sa minulý týždeň pokúsila turecká armáda.

22.07.2016 11:51
Fethullah Gülen Foto:
Fethullah Gülen
debata (14)

Washington v uplynulých dňoch Ankare odkázal, že najprv musí predložiť jasné dôkazy, že sa Gülen skutočne zapojil do zmareného pokusu o zvrhnutie vlády. Právnici v tejto súvislosti poznamenali, že proces vydania na trestné stíhanie v inej krajine môže trvať roky.

Gülen potlačený puč z 15. júla odsúdil a dôrazne poprel, že by sa na ňom akokoľvek zúčastnil. „Ak chcete Gülenovu extradíciu preťahovať, môže to trvať roky, ale ak ste rozhodní, môže to byť hotovo vo veľmi krátkej dobe,“ uviedol Çavuşoglu v štátnej televízii TRT Haber.

Šéf tureckej diplomacie podľa agentúry Reuters tiež povedal, že Turecko je pripravené zapojiť sa do komisie navrhnutej Spojenými štátmi, ktorá by sa mala otázkou vydania Gülena zaoberať. Zároveň nabádal, aby nebolo Gülenovi umožnené uchýliť sa medzitým do inej krajiny.

Okrem toho minister Çavuşoglu opäť naliehal na Atény, aby vydali tureckých vojakov, ktorí sa do puču zapojili a keď bol pokus o prevrat potlačený, tak utiekli do Grécka.

Grécky súd vo štvrtok odsúdil osem tureckých vojakov, ktorí vrtuľníkom v sobotu ušli na územie Grécka, k dvojmesačnému väzenia s trojročným odkladom. Všetci požiadali o azyl a pokiaľ nebude táto otázka vyriešená, zostanú vo väzbe.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #Fethullah Gülen #pokus o prevrat v Turecku