Lajčák pre Deutsche Welle vysvetľuje postoj SR k moslimským utečencom

Minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák sa ocitol v paľbe nepríjemných otázok novinára nemeckej televíznej stanice Deutsche Welle.

22.07.2016 13:10
lajcak Foto:
Slovenský minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák vysvetľoval v relácii Conflict Zone okrem iného aj postoj Slovenska k moslimským utečencom.
debata (121)

Tim Sebastian, ktorý vedie reláciu Conflict Zone, začal rozhovor so šéfom slovenskej diplomacie, ktorého predstavil ako ministra zahraničných vecí predsedajúcej krajiny EÚ, otázkami k situácii v Turecku. Lajčák objasnil postoj únie, ktorá najprv podporila prezidenta Erdogana, ale teraz sa jasne vyjadrila, že v oblasti ľudských práv sú hranice, ktoré nemožno prekročiť.

Najostrejšiu pasáž rozhovoru otvoril novinár otázkou: „Vaša krajina prináša nejednotu a nedôveru do Európskej únie, prečo?“ pýta sa šéfa slovenskej diplomacie a vymenúva opatrenia, za ktoré kritizuje Európska únia Slovensko už niekoľko mesiacov. Nemecký novinár vyčítal šéfovi rezortu diplomacie SR odmietavý postoj k povinným kvótam na migrantov a hovoril o diskriminácii na základe vierovyznania.

Miroslav Lajčák argumentoval, že zo Slovenska nikto nikdy nevyhostil žiadneho človeka na základe vierovyznania a tieto vyhlásenia treba vnímať vo svetle predvolebnej kampane. Slováci podľa neho potrebujú čas na to, aby sa s novou skúsenosťou vysporiadali.

Novinár citoval slová premiéra Roberta Fica o tom, že Slovensko nikdy neprijme jediného moslimského utečenca. Keď mu Lajčák povedal, že by sa mal opýtať na tému priamo premiéra Fica, Tim Sebastian zareagoval, že šéf diplomacie je súčasťou jeho vlády – mal by na podobné otázky vedieť odpovedať sám a za kontroverzné slová Roberta Fica nesie kolektívnu zodpovednosť celá vláda.

121 debata chyba
Viac na túto tému: #utečenci #kvóty #Miroslav Lajčák #Deutsche Welle