Pátranie po malajzijskom lietadle MH370 pozastavia

Pokiaľ terajšie pátranie po troskách lietadla malajzijských aerolínií neprinesie žiadny výsledok, ďalšie hľadanie vo vodách Indického oceánu bude pozastavené. Spoločne to oznámili úrady v Austrálii, Číne a Malajzii, ktoré po lietadle už viac ako dva roky pátrajú. Lietadlo s 239 ľuďmi na palube zmizlo v marci 2014 cestou z Kuala Lumpur do Pekingu.

22.07.2016 13:10
Malajzia, lietadlo, členovia rodiny Foto: ,
Rodinní príslušníci cestujúcich letu 370 lietadla Malaysia Airlines, ktoré zmizlo 8. marca 2014 dvíhajú transparenty po spoločnej tlačovej konferencií Malajzie, Číny a Austránie, ktoré sa dohodli na pozastavení pátrania po lietadle.
debata

„Pretože nemáme žiadne nové dôkazy, rozhodli Malajzia, Austrália a Čína pozastaviť pátranie, hneď ako bude dokončené prehľadávanie oblasti s rozlohou 120 000 kilometrov štvorcových,“ oznámil malajzijský minister dopravy Liow Tiong Lai. Prehľadať podľa neho zostáva ešte zhruba 10 000 kilometrov štvorcových.

Minister tiež povedal, že ak sa objavia v budúcnosti nové informácie, vďaka ktorým by bolo možné trosky lietadla identifikovať, zvážia sa ďalšie kroky. Vo vyhlásení všetkých troch ministrov sa však uvádza, že „pravdepodobnosť nájdenia lietadla je malá“. Príbuzní ľudí, ktorí boli na palube, považujú slovo „pozastavenie“ za eufemizmus, pretože úrady v skutočnosti podľa nich už hľadanie vzdali.

„S rozhodnutím pozastaviť hľadanie nebudem nikdy súhlasiť. Určite proti tomu budeme protestovať, malajzijskej vláde už nedôverujem. Či tomu hovoria pozastavenie alebo ukončenie, je to koniec pátrania. Keď to pozastavujú, tak kedy znovu začnú a prečo to potrebujú prerušiť? Musia to objasniť a podať presvedčivé vysvetlenie, a nie nás udržiavať v nevedomosti, "cituje agentúra AP Číňana Čang Čchien, ktorého manželka bola medzi cestujúcimi. Jeho krajanka Taj Šu-čchin mala v lietadle päť príbuzných. "Čakali sme, že to prerušia. Rozčuľuje nás to, budem žiadať, aby pokračovali v hľadaní,“ povedala.

„Porušujú sľuby, ktoré dali príbuzným. S peniazmi, ktoré sa na pátranie minuli, by sa dalo kúpiť nové lietadlo, ale v prepočte na ľudské hodnoty je to veľmi málo,“ povedal Ťiang Chuej, ktorý prišiel pri katastrofe o matku.

Medzi 239 osobami na palube boli hlavne občania Číny, Malajzie a Austrálie. Vyšetrovatelia sa domnievajú, že lietadlo sa na ceste z Kuala Lumpuru obrátilo a neskôr západne od Austrálie spadlo do Indického oceánu, kam sa tiež sústredilo pátranie. Minister Liow priznal, že v oblasti panuje veľmi zlé počasie, ktoré hľadanie sťažuje a pri ktorom bolo poškodené používané zariadenie. Pátracia akcia podľa neho skončí zrejme do decembra.

Pôvodne sa predpokladalo, že vymedzené územie bude prehľedané do polovice tohto roka. Austrálsky úrad pre bezpečnosť dopravy, ktorý operáciu vedie, v júni oznámil, že sa pátracia operácia predlžuje do augusta. Zatiaľ bolo vyplavených iba niekoľko kusov trosiek, ktoré podľa expertov pochádzajú zo zmiznutého boeingu, a to na ostrove Réunion, pri brehoch Juhoafrickej republiky, pri Mozambiku a na Mauríciu.

debata chyba
Viac na túto tému: #pátranie #malajzijské lietadlo #zmiznutie lietadla