Číňania demontujú budovy budhistickej akadémie v Tibete

Čínski robotníci demontujú niektoré budovy v jednom z najväčších tibetských mestečiek Larung Gar, ktoré slúžia ako významná budhistická vzdelávacia akadémia. Na pokyn Pekingu začali vysťahovávať miestnych obyvateľov. Podľa agentúry AP to uvádzajú tibetské skupiny pôsobiace v zahraničí.

22.07.2016 15:26
tibetský rituál Foto: ,
Tibetskí mnísi na budhistickom obrade, ktorý odslúžil prvý raz Čínou dosadený pančenláma - druhý najvyšší predstaviteľ tibetského budhizmu.
debata (1)

Čínska strana vyhlasuje, že v mestečku vykonáva opravy.

Niekoľko tibetských exilových organizácií oznámilo, že čínske úrady v júni vydali nariadenie, podľa ktorého sa má znížiť o polovicu počet mníchov a mníšok žijúcich v Larung Gar. Nariadenie ďalej údajne smeruje k tomu, aby sa jasne oddelili skutoční mnísi a laici, ktorí v mestečku tiež bývajú. Podľa tibetských skupín chce Peking týmito krokmi docieliť lepšiu kontrolu nad náboženskými aktivitami v oblasti.

Predstaviteľ miestnej vlády bez podrobností povedal, že budovy sa neničia, ale opravujú.

Larung Gar priťahuje záujemcov o štúdium budhizmu. Mestečko sa preto v posledných rokoch výrazne rozrastalo. Čínske úrady sa podľa svojich slov obávajú problémov spojených s preľudnením. Vláda už vysťahovala tisíce budhistických mníchov v roku 2001.

Informácie o zásahoch v Larung Gar prichádzajú deň po tom, čo Čínou dosadený pančenláma – druhý najvyšší predstaviteľ tibetského budhizmu – prvýkrát v Tibete odslúžil významný budhistický obrad.

Čína považuje Tibet za súčasť svojho územia. Obsadila ho roku 1951, ale miestne obyvateľstvo proti Pekingu niekoľkokrát povstalo. Tibetským duchovným vodcom je dalajláma, ktorý žije v exile v Indii a pre Tibeťanov je aj symbolom politickej moci.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #tibet #budhisti