Nórsko si pripomenulo päť rokov od Breivikových útokov

Nórsko si dnes bohoslužbami a ďalšími spomienkovými podujatiami pripomenulo piate výročie teroristických útokov, ktoré v metropole Oslo a na neďalekom ostrove Utöya spáchal Anders Breivik, pričom zabil 77 ľudí. Ide o jeden z najčernejších dní v dejinách tohto severského štátu.

22.07.2016 23:41
nórsko, breivik Foto: ,
Nórska premiérka Erna Solbergová spoločne s korunným princom Haakonom položili vence na pamiatku obetí Breivikovho vyčíňania.
debata (7)

Nórska premiérka Erna Solbergová spoločne s korunným princom Haakonom a jeho manželkou Mette-Marit položili vence pred úradom vlády v Osle, kde Breivik nechal vybuchnúť podomácky zostrojenú bombu, ktorá 22. júla 2011 zabila osem osôb.

Neskôr sa zúčastnili na spomienkovej bohoslužbe v katedrále v Osle, na ktorej boli prítomné aj rodiny a priatelia obetí a tiež členovia mládežníckeho krídla ľavicovej Strany práce, ktorej letný tábor na ostrove Utöya sa pred piatimi rokmi stal terčom Breivikovho besnenia, pričom pri ňom zahynulo 69 ľudí.

Breivik, ktorý sa na ostrov presunul po odpálení bomby v Osle, podľa vlastných slov na mládež strieľal so zámerom potrestať stranu za to, že nezastavila multikulturalizmus a prílev moslimských imigrantov do Nórska. Neskôr sa bez odporu vzdal polícii, pričom pri sebe mal dve zbrane a veľké množstvo munície.

„Stále vnímame stopy týchto teroristických činov. Tí, o ktorých sme prišli, tu budú stále. Čas nevylieči všetky rany,“ uviedla Solbergová počas spomienkového podujatia, na ktorom sa nahlas čítali mená všetkých obetí útokov.

Smútočný obrad sa poobede konal tiež na Utöyi. Tento malý ostrov ležiaci asi 40 kilometrov severovýchodne od Osla pre verejnosť opätovne sprístupnili pred rokom.

Breivik si v súčasnosti odpykáva 21-ročný trest odňatia slobody.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Anders Breivik #Nórsko