Útok v Mníchove nebol terorizmom, ale činom agresora. Nemecko smúti

Čin osemnásťročného strelca, ktorý v piatok v Mníchove deväť ľudí zabil, 27 zranil a potom obrátil zbraň proti sebe, nesúvisí s medzinárodným terorizmom. Podľa mníchovskej polície je to čin jednotlivca, ktorý mal psychické problémy, konal sám a zaujímal sa o prípady hromadného zabíjania. Spolužiaci strelca identifikovali ako Davida Aliho Sonbolyho. Zatiaľ identifikovali osem obetí a zistili, že traja boli Turci, traja kosovskí Albánci, jeden bol občanom Grécka a jeden Maďarska. Väčšina z nich boli mladí ľudia, najstaršia obeť mala 45 rokov.

23.07.2016 11:50 , aktualizované: 19:30
mníchov, streľba Foto: ,
Na miesto útoku nosia ľudia kvety, sviečky a odkazy, ľudia sa pýtajú prečo. Mníchovský starosta Dieter Reiter vyhlásil v meste deň smútku za obete a vyjadril „šok nad tým hrozným činom“ a sústrasť rodinám a priateľom obetí.
debata (349)

Na tlačovej konferencii mníchovskej polície zaznelo, že strelec trpel „určitým druhom depresie“. Nemal nič spoločné s utečencami a nebol ani napojený na radikálov z tzv. Islamského štátu. Mníchovský policajný riaditeľ Hubertus Andrä uviedol, že útok bol „klasickým činom rozzúreného strelca“, ktorý nekonal z politických pohnútok.

Pri prehliadke bytu, kde býval s rodičmi, sa našla kniha o prípadoch zabíjanie na školách s názvom Streľba v hlave: Prečo študenti zabíjajú. Polícia sa tiež domnieva, že strelca inšpiroval útok nórskeho pravicového extrémistu Andersa Breivika, ktorý presne pred piatimi rokmi zavraždil 77 ľudí. Minister vnútra Thomas de Maiziére po schôdzi bezpečnostnej rady štátu povedal, že nič nenasvedčuje prepojeniu útočníka z Mníchova s ​​medzinárodným terorizmom, je však podľa neho zatiaľ predčasné spájať piatkový útok v Mníchove s Breivikovým či­nom.

Vyšetrovatelia potvrdili, že útočník s pomocou facebookového účtu inej osoby lákal ľudí do reštaurácie McDonald's pri nákupnom centre Olympia na štvrtú hodinu popoludní. „Niečo vám dám, ak chcete, a nebude to veľmi drahé,“ uvádzal odkaz. Majiteľka facebookového profilu oznámila zneužitie svojho účtu. Práve tam začal strieľať a väčšina jeho obetí sú mladí ľudia. Strieľal z poloautomatickej pištole, z ktorej vypálil asi 300 striel a podľa prokuratúry nemal licenciu na vlastníctvo zbrane.

Polícia oznámila, že útočník sa narodil a vyrástol v Mníchove, de Maiziére doplnil, že jeho rodičia prišli do Nemecka ako žiadatelia o azyl koncom 90. rokov. Vyhlásil tiež, že útočník pochádza z rodiny šiitských moslimov a že možno konvertoval na kresťanstvo.

Mníchovský prokurátor Thomas Steinkraus-Koch poznamenal, že strelec „trpel určitým druhom depresie“. „Ide o chorobu, o formu depresie,“ povedal k otázke, či sa útočník liečil na psychiatrii, ako o tom pred tlačovou konferenciou informovali niektoré nemecké médiá.

Nemecku prichádzajú z celého sveta prejavy sústrasti a uistenia o solidarite. Mníchovský starosta Dieter Reiter vyhlásil v Mníchove deň smútku za obete a vyjadril „šok nad tým hrozným činom“ a sústrasť rodinám a priateľom obetí.

Mníchov smúti. Foto: SITA/AP, Sebastian Widmann
mníchov, streľba, smútok Mníchov smúti.
Prečo? Foto: Reuters, MICHAEL DALDER
mníchov, streľba Prečo?

Strelec bol na antidepresívach

Páchateľ piatkového útoku v Mníchove sa podľa servera Focus Online liečil na psychiatrii a bral antidepresíva. V piatok podľa tohto zdroja neprešiel skúškou v škole. Osem z jeho deviatich obetí sú ľudia vo veku od 15 do 21 rokov. Medzi nimi tri osoby ženského pohlavia a šesť mužského. Podľa posledných policajných informácií utrpelo zranenia 27 ľudí, z nich desať vážne.

Otec ukazuje fotku syna, ktorý prišiel o život... Foto: SITA/AP, Sebastian Widmann
mníchov, streľba Otec ukazuje fotku syna, ktorý prišiel o život pri piatkovej streľbe v Mníchove.
Pred nákupné centrum, kde strieľal mladý muž,... Foto: SITA/AP, Kerstin Joensson
mníchov, streľba Pred nákupné centrum, kde strieľal mladý muž, nosia ľudia kvety a sviečky.

V Nemecku vyvesili smútočné vlajky. Na miesto útoku prichádzajú ľudia, aby si uctili pamiatku obetí. Bavorský premiér Horst Seehofer povedal, že útok naplnil všetkých žiaľom a hrôzou. „Bez bezpečnosti nie je sloboda,“ citoval Seehofer server Spiegel Online.

Polícia prehľadala byt a dom, v ktorom býva rodina osemnásťročného útočníka. Toho niektorí susedia a známi spoznali na amatérskych záberoch z útoku. Mladík začal strieľať pri reštaurácii McDonald's a potom sa presunul do nákupného centra Olympia. Susedia popísali denníku Bild útočníka ako „pokojný typ“ človeka. Videli sa s ním ešte deň pred činom. Keď ho neskôr spoznali na záberoch zachytených svedkami streľby, ktoré zverejnili nemecké televízie, upovedomili políciu.

Polícia pôvodne pátrala po troch útočníkoch, ale nakoniec oznámila, že išlo len o jedného človeka. Telo strelca našli asi kilometer od miesta masakru. Mníchovská polícia potom oznámila, že našla „muža, ktorý sa sám zabil“. Mníchovský policajný riaditeľ Hubertus Andrä povedal, že útočník mal nemeckej a iránske občianstvo a žil dlhší čas v Mníchove.

Streľba v Mníchove bola od 14. júla už tretím útokom spáchaným v západnej Európe. Kým k dvom prvým činom sa prihlásil samozvaný Islamský štát (IS), k piatkovému útoku nie, aj keď stúpenci IS útok na sociálnych sieťach oslavovali.

349 debata chyba
Viac na túto tému: #streľba v Mníchove