Zdieľame váš smútok a trpíme s vami, odkázala Merkelová do Mníchova

Nemecko je hlboko zarmútené smrťou tých, ktorí zahynuli počas piatkového útoku v Mníchove. V Berlíne to povedala nemecká kancelárka Angela Merkelová. Bola to vôbec jej prvá osobná reakcia na útok, pri ktorom strelec zabil deväť ľudí a potom aj sám seba. Zranil tiež 27 ľudí. Kancelárka udalosť označila za "večer desu".

23.07.2016 15:21
merkelová Foto: ,
Nemecká kancelárka Angela Merkelová reagovala na piatkový útok v Mníchove.
debata (72)

„Príbuzným, rodinám a deťom, ktorým dnes pripadá všetko bezvýznamné a prázdne, sama za seba a menom mnohých, mnohých ľudí v Nemecku: Zdieľame váš smútok, myslíme na vás a trpíme s vami,“ oznámila kancelárka v krátkom vystúpení po stretnutí bezpečnostnej rady štátu .

Vyjadrila tiež nádej, že sa zranení rýchlo zotavia. Pripomenula, že situácia je ťažká aj v kontexte nedávnych dvoch teroristických útokov. V Nice útočník 14. júla zabil automobilom 84 ľudí, tento týždeň v Nemecku sedemnásťročný imigrant z Afganistanu sekerou a nožom zaútočil na cestujúcich vo vlaku do Würzburgu.

Merkelová prejavila pochopenie pre tých, ktorí teraz môžu pochybovať o tom, či sú na verejných miestach v bezpečí. Sľúbila, že bezpečnostné zložky urobia „všetko, čo bude v ich silách, aby ochránili bezpečnosť a slobodu všetkých“.

Ubezpečila tiež, že úrady budú pracovať na tom, aby zistili pozadie piatkových udalostí.

Podľa mníchovskej polície útok spáchal osemnásťročný Nemec, ktorý mal tiež občianstvo Iránu a narodil sa a bol vychovaný v Mníchove. Trpel psychickými problémami a zaoberal sa intenzívne prípadom streľby na školách a hromadným zabíjaním. Podľa polície sa inšpiroval útokom nórskeho občana Andersa Breivika, ktorý presne pred piatimi rokmi pozabíjal 77 ľudí.

72 debata chyba
Viac na túto tému: #Angela Merkelová #streľba v Mníchove