Strelec z Mníchova plánoval útok vyše roka. Mal zbraň zo Slovenska?

Útočník, ktorý v piatok v Mníchove zabil deväť ľudí a potom sám seba, si svoje obete nevyberal cielene a zámerne sa nezameral na cudzincov. Na tlačovej konferencii to povedal mníchovský prokurátor Thomas Steinkraus-Koch. Podľa doterajšieho vyšetrovania útočník strávil plánovaním útoku viac ako rok a zbraň si kúpil nelegálne na internete. Podľa niektorých zdrojov pochádzala zo Slovenska. Rezort vnútra túto informáciu nepotvrdil.

24.07.2016 13:19 , aktualizované: 18:00
mníchov, streľba, smútok Foto: ,
Pred nákupné centrum, kde 18-ročný mladík zastrelil deväť ľudí a potom aj sám seba, ľudia nosia sviečky, kvety a sústrastné odkazy.
debata (170)

Bavorský vyšetrovateľ Robert Heimberger dodal, že osemnásťročný páchateľ, označovaný ako David S., podľa dôkazov nájdených u neho doma navštívil miesto v nemeckom meste Winnendene, kde v roku 2009 pri streľbe v škole prišlo o život 15 ľudí, a miesto si vyfotografoval. Intenzívne tiež hral násilné videohry, ako je napríklad Counter Strike.

Pištoľ typu Glock 17 si útočník zrejme kúpil anonymne na internete, na tzv. čiernej sieti – darknet -, čím sa označuje oblasť na internete, ktorá je dostupná iba pomocou špeciálneho softvéru. Naznačuje to história v jeho počítači. Zbraň bola kedysi premenená na divadelnú, neskôr ju však znovu upravili, aby sa stala funkčnou, dodal Heimberger. Na zbrani bola certifikačná značka zo Slovenska, čo podľa vyšetrovateľov naznačuje, že zbraň pochádza buď priamo zo Slovenska, prípadne z Českej republiky.

Hovorca slovenského ministerstva vnútra Ivan Netík informáciu, že zbraň pochádza zo Slovenska nepotvrdil. Podľa jeho slov nemecká strana v tejto veci slovenských kolegov nepožiadala o pomoc pri pátraní po pôvode zbrane.

Independent: Spolužiakom sa vyhrážal smrťou

Spolužiaci strelca z Mníchova, ktorého nemecké médiá identifikovali ako Aliho Davida Sombolyho (a niektoré aj ako Sonbolyho), označili za utiahnutého a šikanovaného samotára. Údajne sa im tiež vyhrážal, že všetkých zabije. Informoval o tom denník The Independent.

Jeden z jeho bývalých spolužiakov neskôr v internetovej diskusii opísal ako Sombolyho v škole obťažovali, pričom on sa im následne vyhrážal „že ich zabije“, uvádza ďalej Independent. Iný spolužiak zase povedal, že Sombolyho často šikanovali. Mladík bol vraj tiež posadnutý hraním počítačových hier a vo svojich internetových profiloch používal prezývky ako „Psycho“ či „God Like“.

Štrnásťročné dievča žijúce v rovnakom paneláku ako Somboly, ktoré citoval denník Daily Mail, uviedlo, že chlapec bol „v škole neobľúbený, mal len dvoch či troch kamarátov, s ktorými sa stretával“. Pred niekoľkými mesiacmi sa podľa jej slov dostal do akéhosi sporu, pričom následne tvrdil, že „vykoná masakru a všetkých zabije“.

Nemeckí vyšetrovatelia tiež potvrdili, že mladík sa liečil s psychickými problémami. U neho doma sa našli zdravotné záznamy, ktoré ukazujú, že trpel úzkosťami a depresiami a že bol v ústavnej a v ambulantnej liečbe. Našli sa aj lieky. V roku 2015 strávil dva mesiace v liečebni pre sociálnu fóbiu a úzkosť pri kontakte s inými ľuďmi. V roku 2012 bol obeťou školskej šikany, vyšetrovatelia však nevedia, či to má súvislosť s činom.

To, že je medzi obeťami viac mladých iného pôvodu ako nemeckého, vyšetrovatelia spájajú s tým, že reštauráciu McDonald's v ná­kupnom centre, kde strieľal, navštevujú často deti migrantov. Päť mŕtvych našli práve pred reštauráciou rýchleho občerstvenia, dve obete pred obchodným centrom a jednu v obchodnom centre. Jednu obeť našli pred obchodom s elektronikou.

Útočník sa pokúsil vylákať ľudí do reštaurácie McDonald's pomocou falošného účtu na facebooku. Podľa doterajšieho vyšetrovania však medzi mŕtvymi nie sú ľudia, ktorí s ním boli v kontakte na sociálnej sieti.

Útočník nemecko-iránskeho pôvodu v piatok večer zastrelil v mníchovskom nákupnom centre deväť ľudí, z nich sedem nebolo nemeckého pôvodu. Až na jednu obeť, ktorá mala 45 rokov, boli všetci vo veku 15 až 20 rokov. Počet zranených sa zvýšil na 35, z ktorých tri sú stále v kritickom stave. Na mieste padlo takmer 60 výstrelov.

Rodičia útočníka sú stále v šoku a zatiaľ ich nemohli vypočuť.

V nemeckých médiách sa objavili špekulácie, že útok mohol byť zameraný proti Turkom a Arabom, ktorí páchateľa zrejme šikanovali v škole. Útočník, hoci sám iránskeho pôvodu, ale narodený v Nemecku, sa cítil Nemcom a podľa servera pi-news.net na Turkov nadával. Vyšetrovatelia však túto verziu nepotvrdili.

Výzva na prísnejšie zákony o zbraniach

Podpredseda nemeckej vlády Sigmar Gabriel vyzval na sprísnenie kontroly predaja strelných zbraní v Nemecku. „Musíme naďalej robiť všetko, čo môžeme, aby sme obmedzili a prísne kontrolovali prístup ku smrtiacim zbraniam,“ povedal vicekancelár a šéf sociálnych demokratov Gabriel novinárom z mediálnej skupiny Funke. Tej patrí niekoľko nemeckých novín.

Úrady podľa Gabriela zisťujú, ako chlapec, ktorý trpel vážnymi psychickými problémami, mohol získať zbraň. „Kontrola zbraní je dôležitá otázka,“ zdôraznil vicekancelár.

Minister vnútra Thomas de Maiziére, ktorý patrí ku kresťanským demokratom kancelárky Angely Merkelovej, v inom rozhovore s novinami Bild am Sonntag povedal, že po útoku chce prehodnotiť zákony o držaní zbraní, ktoré už aj tak sú dosť prísne, čo považuje za správne. Za kľúčové považuje zistiť, ako sa strelec dostal k pištoli. „Následne veľmi starostlivo vyhodnotíme, či a kde je nutné podniknúť potrebné zmeny,“ povedal.

Pomôže zmena zákona?

Podľa americkej Kongresovej knižnice má Nemecko jedny z najprísnejších zákonov o strelných zbraniach na svete. Osemnásťročný útočník z Mníchova mal napriek tomu pištoľ Glock a viac ako 300 nábojov. Polícia zatiaľ nevie, ako sa k nej dostal. Zbrojný pas nemal a zo zbrane bolo odstránené sériové číslo.

Predpisy na držanie strelných zbraní sa v Nemecku sprísnili už po streľbe v školách v Erfurte v roku 2002 so 17 obeťami a Winnendene v roku 2009 so 16 mŕtvymi. Záujemca o zbraň mladší ako 25 rokov musí absolvovať psychologické vyšetrenie, než si môže kúpiť zbraň. Aj napriek prísnej kontrole je však Nemecko štvrté na svete z hľadiska vlastníctva zbraní, po USA, Švajčiarsku a Fínsku.

Bavorský minister vnútra Joachim Herrmann vyzval, aby v núdzovej situácii, ako je teroristický útok, bolo dovolené zbrane použiť. „Nežijeme v časoch weimarskej republiky. Máme úplne stabilnú demokraciu,“ povedal denníku Welt am Sonntag v narážke na medzivojnové obdobie pred nástupom nacizmu k moci.

Ako upozornil server britského denníka The Guardian, v Nemecku je registrovaných v súkromných rukách viac ako 5,4 milióna strelných zbraní. V prepočte na obyvateľa je tam teda legálne viac zbraní ako v Mexiku, Rusku či Juhoafrickej republike.

170 debata chyba
Viac na túto tému: #predaj zbraní #streľba v Mníchove