Turecké úrady vydali v reakcii na puč zatykač na 42 novinárov

Turecké úrady vydali v reakcii na zmarený pokus o vojenský prevrat zatykač na 42 novinárov. Informovala o tom súkromná televízna stanica NTV.

25.07.2016 09:55 , aktualizované: 12:12
debata (24)

Turecké úrady vydali v reakcii na zmarený pokus o vojenský prevrat zatykač na 42 novinárov. Informovala o tom súkromná televízna stanica NTV. V krajine pokračujú rozsiahle personálne čistky, ktorých cieľom je zlikvidovať priaznivcov duchovného Fethullaha Gülena, ktorý je podľa Ankary osnovateľov puču. Časť armády sa pokúsila o prevrat 15. júla.

Medzi osobami, ktoré sa majú byť vzaté do väzby, je aj komentátorka a bývalá poslankyňa Nazli Ilicaková.

Nevydanie Gülena bude mať vplyv na vzťahy s USA, uviedla Ankara

Ak Washington nevydá Gülena, bude to mať vplyv na vzťahy medzi Tureckom a Spojenými štátmi. Povedal to turecký minister zahraničia Mevlut Cavusoglu. Gülen, ktorý už dlho žije v USA, všetky obvinenia odmieta.

Američania už skôr uviedli, že Ankara musí najprv predložiť jasné dôkazy, že sa Gülen skutočne zapojil do pokusu o zvrhnutie vlády. Právnici v tejto súvislosti poznamenali, že proces vydania na trestné stíhanie v inej krajine môže trvať roky.

V rozhovore sa súkromnú televíznu stanicou Habertürk šéf tureckej diplomacie tiež uviedol, že v súvislosti s prevratom Turecko vymení niektoré svoje veľvyslanca.

Personálne čistky v najrôznejších inštitúciách v Turecku sa dotkli zatiaľ viac ako 60 000 vojakov, policajtov, sudcov, prokurátorov alebo učiteľov, ktorí boli zatknutí, prepustení z práce či odvolaní z funkcií. Viac ako 11 000 ľudí, väčšinou vojakov, je vo väzbe. Za mrežami sa ocitlo okrem iného skoro 300 príslušníkov prezidentskej stráže, čo je zhruba desatina tejto elitnej jednotky, a tiež 126 generálov a admirálov.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #pokus o prevrat v Turecku