Juncker: Turecko sa v dohľadnom čase nemôže stať členom EÚ

Turecko nie je v situácii, kedy by sa mohlo stať v dohľadnom čase členským štátom Európskej únie. V rozhovore vo francúzskej televízii to povedal šéf Európskej komisie Jean-Claude Juncker.

25.07.2016 12:14
Juncker Foto: ,
Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker.
debata (47)

Všetky vyjednávania o budúcom členstve by navyše boli okamžite prerušené, ak by Ankara znova zaviedla trest smrti, dodal Juncker. Tureckí predstavitelia začali o najvyššom treste hovoriť v súvislosti s potrestaním tých, ktorí sa zúčastnili na zmarenom pokuse o vojenský puč z 15. júla.

„Myslím si, že Turecko vo svojom súčasnom stave nie je v pozícii, aby sa stalo členským štátom v dohľadnom čase ani v nejakom dlhšom období,“ povedal Juncker televíznej stanici France 2. Krajina, ktorá zaradí trest smrti do svojho právneho poriadku, podľa neho nemá v EÚ miesto.

Personálne čistky v najrôznejších inštitúciách v Turecku sa zatiaľ dotkli cez 60 000 vojakov, policajtov, sudcov, prokurátorov alebo učiteľov, ktorí boli buď zatknutí, prepustení z práce či odvolaní z funkcií. Za mrežami sa ocitlo okrem iného skoro 300 príslušníkov prezidentskej stráže, čo je zhruba desatina tejto elitnej jednotky, a tiež 126 generálov a admirálov.

47 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #trest smrti #Turecko