Nahromadenie útokov v Nemecku podľa psychológa nie je náhoda

To, že sa v Nemecku stali počas jedného týždňa štyri útoky, nie je náhoda. Podľa psychológa osloveného agentúrou DPA sa páchatelia podobných činov, ak pôsobia na vlastnú päsť, často inšpirujú niekým, kto spácha podobný čin. Spoločnosť sa môže opakovaniu útokov najlepšie brániť tým, že nebude o útočníkoch obsiahlo informovať.

25.07.2016 20:17
debata (162)

„Ľudia, ktorí prechádzajú duševné krízou a ktorí už dlho o podobnom čine premýšľali, vidia, aký veľký efekt mali skutky iných, a povedia si: Teraz to urobím tiež,“ povedal o nahromadení útokov do krátkeho časového obdobia riaditeľ Inštitútu psychológie a krízového manažmentu v Darmstadte Jens Hoffmann.

Aby sa napodobňovanie útokov neopakovalo, je podľa Hoffmanna potrebné, aby sa v médiách objavilo čo najmenej správ o osobe páchateľa činu. „Neukazujte tváre, nezverejňujte mená. Zabráňte tomu, aby ste páchateľa preslávili,“ povedal.

Útoky v Nemecku si podľa Hoffmanna tiež vyžiadajú od spoločnosti zmenu prístupu k podobným činom. „To, že pri nákupe alebo na festivale môže číhať smrteľné nebezpečenstvo, je pre ľudí niečo nové,“ povedal. Očakáva však, že ľudia nakoniec prijmú ako fakt, že k teroristickým útokom v ich krajine môže dôjsť.

Poukázal pritom na Britániu a na teroristické útoky, ktoré v krajine vykonávala Írska republikánska armáda (IRA). „Napriek tomu tam ľudia ďalej chodili do krčiem,“ povedal psychológ. Nemecká spoločnosť podľa neho zatiaľ tak ďaleko nie je, nakoniec si však na novú bezpečnostnú situáciu zvykne a prispôsobí sa jej.

K prvému útoku došlo v Nemecku pred týždňom, keď sedemnásťročný utečenec napadol nožom a sekerou päť ľudí vo vlaku do Würzburgu. V piatok strelec pri nákupnom stredisku v Mníchove zabil deväť ľudí, než sám zomrel. V nedeľu napadol v Reutlingene imigrant nožom poľskú občianku, ktorá na následky zranení zomrela. V nedeľu večer sa na hudobnom festivale v Ansbachu odpálil samovražedný útočník, zranil 12 ľudí.

162 debata chyba
Viac na túto tému: #útok #Nemecko