Sanders na stretnutí so stúpencami podporil Clintonovú

So svojimi stúpencami a s delegátmi, ktorí mu v primárkach dali hlas, sa vo Filadelfii stretol vermontský senátor Bernie Sanders. Politik, ktorý nominačný súboj prehral s bývalou prvou dámou Hillary Clintonovou, označil pri stretnutí republikánskeho kandidáta Donalda Trumpa za "demagóga" a kandidatúru Clintonovej výslovne podporil.

25.07.2016 20:36
debata (7)

Na stanovisko Sandersa sa čakalo s napätím, pretože veľa jeho priaznivcov sa netajilo zámerom nomináciu Clintonovej na poslednú chvíľu skomplikovať, ak nie zvrátiť. Slová o jej podpore, ktoré zo Sandersových úst zazneli, prijali niektorí prítomní potleskom, iní bučaním. Vermontský politik ich predniesol len niekoľko hodín pred začiatkom nominačného zjazdu Demokratickej strany.

Odpor proti Clintonovej medzi voličmi demokratov zosilnel po víkendovom škandále so zverejnením straníckych e-mailov, ktoré mali dokazovať, že vedenie strany preferuje Clintonovú pred Sandersom. Ten sa však za svojou ešte nedávnu sokyňu pevne postavil: „Krajina musí Hillary Clintonovú zvoliť za prezidentku,“ povedal zhromaždeným.

Svojich stúpencov 74-ročný senátor opustiť nemieni. „Nemýľte sa, zapísali sme sa do dejín,“ povedal Sanders. „Americký ľud žiada jasný pokrokový program, ktorý sa vysporiada s triedou miliardárov,“ vyhlásil politik, ktorý sa označuje za demokratického socialistu. Vyzval svojich stúpencov, aby „neustáli v boji za premenu americkej spoločnosti“.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Hillary Clinton #Bernie Sanders