Samovražedný útok na letisku v Mogadiše má 11 mŕtvych

Najmenej jedenásť mŕtvych si vyžiadali dva bombové útoky v blízkosti hlavného vchodu na letisko v somálskej metropole Mogadišo, informovala spravodajská stanica BBC s odvolaním sa na políciu.

26.07.2016 10:36 , aktualizované: 12:04
Mogadišu, útok, vrak Foto:
Somálski vojaci kontrolujú vrak automobilu, v ktorom útočník odpálil bombu pred kanceláriou OSN v Mogadiše.
debata (3)

Dvaja samovražední atentátnici zabili najmenej 11 ľudí a 5 ďalších zranili. „Deväť mŕtvych sú členovia bezpečnostných zložiek OSN, ďalšie obete sú civilisti,“ uviedol podľa televízie Al-Džazíra hovorca miestnej vlády.

Svedkovia hlásili aj streľbu. „Videl som, ako všetci utekajú. Ľudia padali na zem. Ďalší hľadali úkryt pred guľkami, ktoré nám lietali nad hlavami,“ citovala jedného zo svedkov agentúra DPA. Miestni novinári informovali, že minimálne v jednom prípade sa odpálil na kontrolnom stanovišti samovražedný útočník.

Prvý atentátnik sa odpálil s vozidlom plným výbušnín pri kontrolnom stanovišti jednotiek Africkej únie. Druhý samovražedný útočník explodoval s autom pri hliadkach somálskych jednotiek v blízkosti budovy využívanej OSN.

K útoku sa už prihlásila skupina Šabáb, ktorá je napojená na teroristickú sieť al-Kájda a ktorá sa usiluje o zvrhnutie prozápadnej vlády v Mogadiše a zavedenie islamského práva šaría v Somálsku.

V roku 2011 sa vojakom misie Africkej únie (AMISOM) podarilo Šabáb vytlačiť z hlavného mesta a neskôr aj z väčšiny južného a stredného Somálska, ktoré predtým ovládal. Islamisti ale ďalej útočia.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #letisko #samovražedný útok #Mogadišo