Hollande: Islamistická hrozba v Európe je nevídaná

Islamistická hrozba vo Francúzsku aj Európe ešte nikdy nebola taká veľká ako teraz, povedal francúzsky prezident François Hollande. Reagoval tak na dopoludňajší teroristický útok v kostole na severe krajiny, kde dvaja útočníci ozbrojení nožom zavraždili duchovného. K útoku sa prihlásila teroristická organizácia Islamský štát (IS).

26.07.2016 21:25
debata (123)

„Zaútočiť na cirkev, zabiť kňaza, to je hanobenia republiky, rozsievanie strachu. Lebo teroristi nás chcú rozdeliť, postaviť proti sebe,“ dodal prezident. Cieľom radikálov je podľa neho rozbitie francúzskej demokracie.

Útok označil Hollande za ohavný čin a za novú skúšku pre národ, ktorý doteraz smúti za obete atentátov z Paríža a Nice.

Súčasná legislatíva podľa Hollandea umožňuje proti terorizmu účinne bojovať a nie je treba ešte sprísňovať protiteroristické zákony, ako požadovala pravicová opozícia. Prezident vyzval na dodržiavanie ústavy a princípov právneho štátu.

Francúzsko je podľa svojho najvyššieho predstaviteľa vo vojne, a to ako v Sýrii a v Iraku, tak vnútri krajiny proti „džihádistom, extrémistom a teroristom“. „Musím vám povedať pravdu: táto vojna bude dlhá. Ale ubezpečujem vás, my ju vyhráme,“ vyhlásil Hollande.

123 debata chyba
Viac na túto tému: #útok #Francúzsko #kňaz #IS