Spolupracovník Putina a šéf ruských colníkov mal doma ukryté milióny

Agenti ruskej tajnej služby FSB a vyšetrovatelia prehľadali vilu a kanceláriu Andreja Beljaninova, ktorý desať rokov stojí na čele ruských colníkov, a našli tu milióny rubľov aj státisíce dolárov a eur.

27.07.2016 07:38
debata (190)

Ruské médiá už veštia koniec colníkovej kariéry, hoci dlho býval spolupracovníkom prezidenta Vladimira Putina. Prípad podľa denníka Kommersant súvisí s pašovaním luxusného alkoholu petrohradským miliardárom Dmitrijom Michalčenkom, ktorého partner sa rozhodol spolupracovať s vyšetrovateľmi a vypovedal proti colníkom.

V prepychovej vile sa nič nezákonného nenašlo, ale ukázalo sa, že v škatuliach od topánok schovával 9,5 milióna rubľov, 390 000 dolárov a 350 000 eur, poznamenal Kommersant. Beljaninov tvrdí, že ide o súkromné ​​úspory z čias, keď sa po odchode zo služieb štátnej bezpečnosti venoval podnikaniu. Vyšetrovatelia to sľubujú preveriť.

Sám Beljaninov aj jeho podriadení podľa denníka v prípadu doteraz figurujú iba ako svedkovia, avšak v posledných rokoch ide prinajmenšom o druhý pokus tajných agentov a vyšetrovateľov dostať šéfa colnej správy.

Beljaninov podľa médií žiadal o prepustenie zo služby, oficiálne to však až doteraz nikto nepotvrdil, ani nepoprel. Nedávno sa podľa nemenovaného zdroja Kommersantu sťažoval, že je „unavený, ale vedenie krajiny mu nedovolilo odísť“. Colníci sa podľa denníka RBK starajú o výber asi 30 percent príjmov štátneho rozpočtu.

Beljaninov sa podľa tlače zoznámil s terajším prezidentom Vladimirom Putinom v čase, keď obaja slúžili v sovietskej rozviedke vo východnom Nemecku. Za domovou prehliadkou tak politológ Stanislav Belkovskij vidí „generačnú obmenu v prezidentovom okolí, kde staršie pokolenie už nebude mať tak neotrasiteľný vplyv ako predtým“. Stanici Echo Moskvy povedal, že sa Putin začal zbavovať starých kamarátov, s ktorými si ešte tykal. To je podľa neho u starnúceho človeka normálny jav.

190 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin #colníci #Andrej Beljaninov