IS: Útočník z Ansbachu bol v minulosti vojakom al-Kajdy

Samovražedný bombový útočník sýrskeho pôvodu, ktorý v nedeľu zranil v bavorskom meste Ansbach 15 ľudí, bojoval v minulosti v Iraku a Sýrii na strane tamojších odnoží al-Kajdy. Teroristická organizácia Islamský štát (IS), ktorej tento muž prisahal vernosť, to uviedla vo svojom týždenníku an-Naba.

27.07.2016 13:17 , aktualizované: 18:28
debata (11)

Agentúra AP informovala, že podľa článku zverejneného v utorok večer na internete Muhammad Dalíl strávil výrobou bomby odpálenej v Ansbachu tri mesiace. V minulosti bol údajne bojovníkom al-Kajdy v Iraku, po založení sýrskej odnože tejto organizácie, známej ako Front an-Nusra, však prešiel do jej radov, na čo utrpel zranenia pri mínometnom útoku.

V čase útoku 27-ročný Sýrčan prišiel do Nemecka ako žiadateľ o azyl, tamojšie úrady však jeho žiadosť zamietli a rozhodli, že bude vyhostený do Bulharska.

Periodikum IS uvádza, že po vypuknutí sýrskej krízy v roku 2011 Dalíl útočil na vládne sily ručnými granátmi a zápalnými fľašami. Podľa AP prisahal vernosť IS zrejme po tom, ako sa táto skupina v roku 2013 odčlenila od Frontu an-Nusra.

Herrmann: Útočník mal pred činom kontakt s neznámou osobou

Útočník z bavorského Ansbachu mal tesne pred atentátom kontakt s neznámou osobou, ktorá ho mohla pohnúť k spáchaniu činu. Podľa agentúry DPA to povedal bavorský minister vnútra Joachim Herrmann. Dvadsaťsedemročný Sýrčan v nedeľu odpálil nálož v batohu pri vstupe na hudobný festival v Ansbachu, zranil 15 ľudí a seba zabil.

Podľa ministra nevedno, či táto kontaktná osoba pochádzala z radov skupiny Islamský štát (IS) ani kde sa v čase chatovania nachádzala. To by mohol ukázať ďalší priebeh pokračujúceho vyšetrovania, naznačil Herrmann.

Podľa Herrmanna vyšetrovatelia pri analýze útočníkovho mobilného telefónu zistili, že muž viedol bezprostredne pred svojím činom „intenzívny chat“ s doteraz neznámou osobou. „Zjavne došlo ku kontaktu s niekým, kto mal vplyv na spáchanie tohto atentátu,“ povedal Herrmann. Nechcel ale špekulovať o tom, či mohol páchateľ diskutovať s niektorým členom teroristickej organizácie Islamský štát (IS), ktorá sa k činu prihlásila.

Herrmann uviedol, že zatiaľ nevie, ako dlho pred činom páchateľ kontakt s touto osobou nadviazal, či to bolo pred niekoľkými týždňami alebo pred viacerými mesiacmi.

V izbe samovražedného atentátnika sa, ako potvrdil bavorský minister vnútra, našla väčšia suma peňazí v hotovosti, a to v podobe zrolovaných bankoviek s hodnotou 50 eur. Celkovú sumu však minister nekonkretizoval. Pôvod týchto peňazí zatiaľ nie je známy, avšak minister považuje za nepredstaviteľné, aby ich migrant v Nemecku ušetril výlučne z vreckového.

Útočník z Ansbachu prišiel do Nemecka v roku 2014. Úrady však zamietli jeho žiadosť o azyl, pretože mužovi už skôr poskytlo ochranu Bulharsko. Deportáciu muža do balkánskej krajiny však Berlín odložil kvôli jeho zdraviu. Sýrčan trpel depresiami a pokúsil sa o samovraždu.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #útočník #al-Káida #Ansbach