Druhým útočníkom z kostola je vraj mladík zo Savojska

Druhým z dvojice teroristov, ktorí v utorok zavraždili kňaza v kostole na severe Francúzska, je zrejme Abdel Malik P. zo Savojska. Napísal to francúzsky denník Le Parisien s odvolaním sa na zdroj blízky vyšetrovaniu. Protiteroristická polícia vraj v uplynulých dňoch po ňom pátrala pre podozrenie, že sa chystá spáchať atentát.

27.07.2016 16:25 , aktualizované: 20:57
debata (12)

Podľa neho sa doklady tohto muža našli v byte už identifikovaného atentátnika Adela Kermicha a nasvedčujú tomu aj ďalšie dôkazy. Teroristická organizácia Islamský štát (IS) večer zároveň zverejnila video, na ktorom dvaja údajní útočníci prisahajú vernosť šéfovi IS abú Bakrovi Bagdádímu.

Určenie útočníkovej totožnosti údajne komplikovala skutočnosť, že muž mal po tom, čo ho polícia zastrelila, znetvorenú tvár. Podľa zdroja denníka Le Parisien nemal tento údajný terorista záznam v trestnom registri, ale polícia mala v evidencii jeho DNA.

Protiteroristická polícia po údajnom atentátnikovi podľa zdroja AFP pátrala od 22. júla. Mala k dispozícii fotografiu človeka „silne podobného Abdelovi Málikovi P.“, dodal zdroj. Nepoznala ale jeho meno ani podrobnosti plánovaného atentátu.

Polícia v noci na stredu prehľadala byt jeho matky v Aix-les-Bains v Savojsku, uviedol denník. Žena potom agentúre AFP povedala, že neverí vo vinu svojho syna. „Je to dobrý Francúz. Je mierny. Poznám svojho chlapca, poznám svojho syna, nie je do toho zatiahnutý,“ dodala s tým, že o svojom synovi nemá správy od utorkového rána. Popoludní polícia podľa Le Parisien uskutočnila ďalšiu prehliadku v byte údajného atentátnika v meste Montluçon v Auvergne.

Agentúra Reuters, ktorá cituje súdny zdroj, uvádza, že Abdel Malik P. mal 19 rokov, rovnako ako Adelu Kermichovi. Podľa tohto zdroja nebol Abdel Malik P. polícii známy.

Dvojica útočníkov v utorok dopoludnia vtrhla do kostola v Saint-Étienne-du-Rouvray, držala v zajatí šesť ľudí a potom zabila osemdesiatšes­ťročného kňaza Jacquesa Hamela. Teroristov zneškodnili policajti po tom, čo s rukojemníkmi vyšli z kostola.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #teroristi #rukojemníci