Hinckley, ktorý strieľal na Reagana, je na slobode

Súd v Spojených štátoch rozhodol o prepustení Johna Hinckleyho z psychiatrickej kliniky, kde strávil takmer 35 rokov po tom, čo v roku 1981 postrelil vtedajšieho amerického prezidenta Ronalda Reagana a tri ďalšie osoby.

27.07.2016 16:39
John Hinckley Foto: ,
John Hinckley je po takmer 35 rokoch opäť na slobode.
debata (3)

Informovala o tom agentúra Reuters. Podľa lekárov teraz 61-ročný Hinckley nepredstavuje žiadne nebezpečenstvo pre verejnosť a už viac ako rok sa môže až 17 dní v mesiaci zdržiavať mimo liečebne v dome svojej matky v štáte Virginia. U nej tiež bude žiť naďalej.

Sudca Paul Friedman svoj verdikt zdôvodnil tým, že Hinckley je pripravený žiť v spoločnosti. Podľa denníka The Washington Post bude môcť liečebňu opustiť k 5. augustu, naďalej ale bude vystavený množstvu dočasných kontrolných opatrení, ktorých súčasťou je súdny dohľad a liečba. Ak všetkým podmienkam po nadobudnutí slobody vyhovie, začnú úrady jednotlivé obmedzenia odvolávať.

Reagan bol 30. marca 1981 americkým prezidentom desať týždňov, keď ho pri odchode z washingtonského hotela Hilton zasiahla strela do hrude. Dvadsaťpäťročný syn texaského milionára Hinckley vtedy vystrelil šesťkrát a zasiahol štyroch ľudí – prezidenta, jeho osobného tajomníka Jamesa Bradyho, agenta tajnej služby a policajta. Reaganovi bola počas dvojhodinovej operácie vytiahnutá guľka z ľavého pľúca, len kúsok od srdca, a jeho stav sa rýchlo zlepšil. Brady ale po útoku zostal ochrnutý a zomrel v roku 2014; jeho smrť polícia začala vyšetrovať ako zabitie. Prokuratúra však stíhanie Hickleyho zastavila.

Hinckley bezprostredne po atentáte stál pred súdom, ale pre duševnú chorobu bol v roku 1982 obvinenia z pokusu o vraždu zbavený. Od vtedy je umiestnený na klinike, súd mu ale od začiatku tohto storočia opakovane povoľoval čoraz častejšie pobyt na slobode.

Za Hinckleyho činom stojí podľa psychiatrov posadnutosť herečkou Jodie Fosterovou, ktorú chcel atentátom ohromiť. Film Taxikár, v ktorom herečka hrala neplnoletú prostitútku, videl vraj Hinckley najmenej pätnásťkrát. Kvôli svojej obsesii sa dokonca zapísal na kurzy tvorivého písania na univerzite v Yale, keď zistil, že tam Jodie Fosterová študuje.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #prezident #atentát #streľba #ronald reagan