Ulicami Kyjeva prechádza kontroverzná náboženská procesia

Tisíce príslušníkov Ukrajinskej pravoslávnej cirkvi patriacej pod Moskovský patriarchát začali v Kyjeve záverečnú časť procesie, ktorá vzhľadom na krízu vo vzťahoch s Ruskom poburuje ukrajinských nacionalistov.

27.07.2016 17:08
debata (645)

Agentúry UNIAN a Interfax uviedli, že veriaci sa vydali smerom ku kláštornému komplexu Kyjevsko-pečerská lavra, pričom na čele sprievodu išiel vrchný predstaviteľ tejto cirkvi, metropolita Onufrij, a ďalší hodnostári s ikonami.

Podľa vyjadrenia šéfa kyjevskej polície Andrija Kryščenka stráži trasu procesie približne 6000 policajtov, neboli však zaznamenané žiadne vážnejšie incidenty. Zverejnené odhady hovoria o 8000–30.000 účastníkoch.

Agentúra AP predtým s odvolaním sa na ukrajinské orgány informovala, že účastníkov procesie museli dopraviť do Kyjeva autobusmi po tom, ako ich ešte v pondelok zastavili na okraji metropoly nacionalisti, pričom na nich hádzali vajíčka a označovali ich za „agentov Moskvy“. Ukrajinský minister vnútra Arsen Avakov vyhlásil, že pozdĺž trasy pochodu boli nastražené granáty.

Každoročné procesie sa konajú pri príležitosti sviatku, ktorý pripomína prijatie kresťanstva na území dnešného Ruska a Ukrajiny v 10. storočí.

645 debata chyba
Viac na túto tému: #Pravoslávna cirkev #Ukrajina