Reuters: Môže byť rok 2016 ešte horší, ako bol doteraz?

Na roku 2016 je najhoršie to, že z neho ešte stále ostáva päť mesiacov. Ak si uvedomíme, koľko zlého sa tento rok už udialo, ponúka sa otázka - čo všetko sa môže ešte pokaziť? Odpoveď samozrejme znie - môže sa toho pokaziť ešte dosť, píše komentátor agentúry Reuters Peter Apps.

27.07.2016 17:46
Francúzsko, Nice, útok Foto:
Promenádu v Nice po teroristickom útoku strážia vojaci.
debata (11)

Je dosť dobre možné, že útoky s mnohými obeťami v Paríži, Bruseli, Nice, Mníchove a Orlande, ako aj pár menších útokov predovšetkým vo Francúzsku a v Nemecku, sú iba začiatkom. Nie všetky súvisia s islamskými skupinami, napriek tomu každý z týchto prípadov nebezpečne prilieva viac oleja do ohňa domácej politiky.

Na Blízkom východe tzv. Islamský štát síce stráca pozície v Iraku a Sýrii, to však vôbec neznamená, že by sa pravdepodobnosť jeho útoku znížila. Bombový útok v Kábule minulý víkend aj podobné incidenty v Iraku aj inde slúžia ako krutá pripomienka toho, že v porovnaní s nimi je rozsah teroristických útokov v západnej Európe neuveriteľne nízky.

Teroristické útoky nie sú jediným nebezpečenstvom

Tieto útoky však nie sú jediným a možno ani nie najväčším nebezpečenstvom. Môže sa ďalej zvýšiť napätie vo vzťahoch s Ruskom i Čínou. Situácia v EÚ je stále ešte chaotická – nejde len o brexit, úplne nevyriešená ostáva aj kríza v eurozóne.

Znepokojujúco vysoký je aj počet krajín postihnutých vnútornou politickou krízou. Turecko sa po pokuse o prevrat z 15. júla zdá byť najmenej stabilné v novodobej histórii, čo je nepríjemné, pretože krajina predstavuje pre západnú politiku na mnohých frontoch niečo ako základný pilier. Rusko sa musí vyrovnávať s prepadom cien ropy, Čína zase s potenciálne stagnáciou ekonomického rastu. Mnoho západných krajín, vrátane USA, Británie, Francúzska či Nemecka, je spoločensky tak rozdelených, ako tomu nebolo po desaťročia, ak nie po generácie.

Pošlú Američania do Bieleho domu Donalda Trumpa?

Okrem toho existuje samozrejme ešte stále možnosť, že Spojené štáty v novembri pošlú do Bieleho domu republikánskeho prezidentského kandidáta Donalda Trumpa.

Republikán Donald Trump a demokratka Hillary... Foto: Reuters
Donald Trump, Hillary Clintonová Republikán Donald Trump a demokratka Hillary Clintonová.

Na druhej strane zostáva však favoritkou ešte stále demokratická kandidátka Hillary Clintonová, hoci prieskumy z nominačného zjazdu republikánov minulý týždeň ukazujú, že jej obľuba mierne klesla. Dôvodom môžu byť aj útoky v Bruseli a Orlande, ktoré podporili skôr Trumpa. Rovnako tak by mu mohla pomôcť nedávna séria útokov na amerických policajtov, aj keď zase pobúrenie pre zabitie väčšinou neozbrojených černochov by mohlo pridať hlasy demokratom.

Je jasné, že čím horšie vyzerá zvyšok sveta, tým viac hrá celá situácia do karát Trumpovi, hoci je ťažké vyhnúť sa záveru, že jeho riešenie týchto kríz by bolo

Mizne politický stred

Takmer každá krajina čelí nejakému znepokojujúcemu politickému vývoju. Nemusí pritom ísť ani o koordinované teroristické útoky extrémistov ako je tzv. Islamský štát. V poslednom čase znepokojujúco narastá počet nepredvídateľných jedincov, ktorí sa politicky radikalizujú a podnikajú niekedy ničivé útoky. Tento model napokon spája nedávne útoky – od útoku v Nice cez početné masové streľby v Spojených štátoch až po zrejme politicky motivovanú vraždu britskej poslankyne Jo Coxovej v júni.

Coxovú zavraždili pri knižnici, kde sa... Foto: Reuters, NEIL HALL
jo cox, jo coxová, Coxovú zavraždili pri knižnici, kde sa pravidelne stretávala s voličmi. Na mieste činu si ľudia uctili jej pamiatku.

Toto radikálne politické rozdelenie je čím ďalej nebezpečnejšie aj preto, že sa v mnohých krajinách jednoducho stráca politický stred. Pri britskom referende o odchode z EÚ bolo pozoruhodné aj veľké sklamanie to, že ani jedna strana nebola schopná uznať, že tá druhá môže mať aspoň v niečom pravdu. Platí to aj o mnohých ďalších krajinách, od USA po Turecko.

Keď politický stred mizne, majú ľudia samozrejme tendenciu posúvať sa k extrémom a absolútnym tvrdením. To veľmi sťažuje rozhodovací proces a hľadanie zhody aj napriek tomu, že to nemusí nevyhnutne vždy viesť k násiliu.

V krátkosti, je dosť dobre možné, že zvyšok roka bude taký ako jeho prvá časť. Pravidelné nepríjemné a často násilné udalosti – hoci ich budú mať na svedomí len jednotlivci či menšie skupiny útočníkov – budú na rôznych miestach zvyšovať politickú teplotu. Politické krízy však budú pokračovať aj bez týchto udalostí a môžu mať nekonvenčné a občas veľmi nepríjemné politické následky. Žiarivým príkladom je brexit, ďalším by mohlo byť Trumpovo víťazstvo. A samozrejme nesmieme zabudnúť na voľby vo Francúzsku a Nemecku na budúci rok.

Európski lídri musia vyriešiť ďalšie fungovanie... Foto: Reuters, TOBY MELVILLE
brexit, eú, veľká británia, Európski lídri musia vyriešiť ďalšie fungovanie EÚ, ale aj procedurálny proces spojený s odchodom Británie.

Obe krajiny zažili vzostup popularity krajnej pravice, pričom Alternatíva pre Nemecko získala podiel hlasov, aký bol od nacistickej éry nemysliteľný.

Hrozí scenár s jadrovou vojnou?

Letná sezóna takisto často prináša neočakávaná drámy, či už sa týkajú konfliktov alebo financií. Rusko by sa mohlo rozhodnúť získať ďalšie územia svojich susedov, napríklad Ukrajiny či Gruzínska, ktoré nepatria do NATO, alebo dokonca niektorých pobaltských štátov. Zatiaľ ešte nevieme, ako bude reagovať Čína na negatívne rozhodnutie Medzinárodného súdneho dvora o nárokov v Juhočínskom mori. V najhoršom prípade by takéto konflikty mohli vyvolať jadrovú vojnu.

Nie je vylúčená ďalšia ekonomická kríza

Tiež by sme mohli zažiť ďalšiu ekonomickú krízu ako v roku 2008. Alebo by Británia mohla spustiť rokovania o odchode z EÚ, aj keď to teraz vyzerá na budúci rok. Ešte horší dopad by mal kolaps eura, ktorý stále ešte prichádza do úvahy, pokiaľ z EÚ odídu krajiny ako napríklad Taliansko.

Aspoň niečo sa nezhoršuje

Napriek tomu všetko je potrebné poznamenať, že v niektorých oblastiach sa situácia nezhoršuje. Oproti vlaňajšku napríklad výrazne klesol počet utečencov prichádzajúcich do EÚ, čo vládam poskytuje toľko potrebný oddych, aj keď bojujú s hrozbou extrémizmu. Zmätky na trhoch vyvolané britským referendom sú zatiaľ menšie, než sa mnohí obávali. Aj keď sa politické strany možno polarizujú a rozdeľujú, prieskumy verejnej mienky všeobecne ukazujú, že voliči na Západe – hlavne v Spojených štátoch – túži po menej straníckom a konsensuálnejšom prístupe.

Riziko kolapsu je veľmi vysoké

Nasledujúce roky by mohli byť v mnohých ohľadoch možno najnebezpečnejšími v novodobej histórii ľudstva a najmä riziko úplného kolapsu či naopak veľmocenského konfliktu je možno vyššie ako kedykoľvek predtým. Hnacie mechanizmy, ktoré zabezpečovali väčšiu stabilitu – globalizácia, medzinárodný konsenzus, pohyb k politickému stredu v mnohých krajinách – sú teraz v ohrození, či sa už celkom rozpadli.

Všetko bude snáď dobré. Ale zdá sa, že to bude jedna veľká, divoká jazda a že prídu aj značne nepríjemné a naozaj veľmi neisté dni.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #kríza #útoky #islamisti #ekonomická kríza #jadrová vojna