Clintonová prijala kandidatúru, s Trumpom si pri kritike nič nedarovali

Kandidátka na americkú prezidentku Hillary Clintonová na zjazde demokratov zdôraznila, že Amerika, čeliaca problémom doma aj v zahraničí, potrebuje pevné vedenie a kolektívneho ducha, zatiaľ čo jej republikánsky súper Donald Trump podľa nej len šíri strach z budúcnosti a snaží sa Američanov rozdeliť. Ten sa do nej pustil na sociálnej sieti. Clintonovú podľa miliardára všade kam vstúpi sprevádza korupcia a skaza.

29.07.2016 06:50 , aktualizované: 08:30
DEM 2016 Convention Foto: ,
Bývalá ministerka zahraničných vecí USA Hillary Clintonová oficiálne prijala nomináciu americkej Demokratickej strany na prezidentku Spojených štátov.
debata (35)

„Amerika potrebuje každého z vás,“ povedala Hillary Clintonová na zjazde demokratov v prejave, v ktorom prijala svoju nomináciu na americkú prezidentku „s odhodlaním a neobmedzenou dôverou“ v Ameriku. „Budem prezidentkou demokratov, republikánov i nezávislých,“ sľúbila a zdôraznila, že „spoločne budeme silnejší“.

Uchádzala sa tak aj o prívržencov svojho porazeného súpera o demokratickú nomináciu Bernieho Sandersa, ktorý ju na sneme podporil, podobne ako prezident Barack Obama, viceprezident Joe Biden, prvá dáma Michelle Obamová a ďalší rečníci.

Spojené štáty sa podľa Clintonovej nachádzajú v „okamihu pravdy“ a majú do činenia s „odhodlanými nepriateľmi, ktorí musia byť porazení“. „Nebude to ľahké, ale verte mi, že vyhráme,“ povedala.

Za svoju prioritu označila vytváranie nových pracovných miest. „Nebudeme stavať múr. Namiesto neho vybudujeme ekonomiku, v ktorej tí, ktorí túžia po dobre platenej práci, ju aj nájdu,“ povedala v narážke na Trumpov plán oddeliť USA od Mexika múrom.

Jej prejav, ktorým zjazd vyvrcholil a ktorý agentúra Reuters označila za najvýznamnejší v 25-ročnej dráhe političky, delegáti mnohokrát prerušovali potleskom aj skandovaním „Hillary, Hillary!“

Bývalú prvú dámu a ministerku zahraničných vecí uviedla na scénu jej dcéra Chelsea ako „moju matku a moju hrdinku“. Ešte predtým z rovnakej scény zaspievala Kate Perry. Clintonová (68) sa na zjazde vo Filadelfii stala ako prvá žena v amerických dejinách prezidentskou kandidátkou veľkej politickej strany.

Trump Clintonovú nešetril

Nikto nemá horší úsudok než demokratická prezidentská kandidátka Hillary Clintonová a na to, aby sa postavila do čela Spojených štátov, nemá žiadne predpoklady. Na twitteri to po nočnom prejave Clintonovej na demokratickom nominačnom zjazde napísal jej republikánsky rival Donald Trump.

„Predstavou Hillary je svet bez hraníc, kde pracujúci ľudia nemajú žiadny vplyv, žiadne pracovné miesta, žiadnu bezpečnosť,“ napísal Trump s tým, že Clintonová nikdy nepristúpi k reforme Wall Street, finančného centra krajiny. „Wall Street ju vlastní,“ dodal.

Clintonovú podľa miliardára všade kam vstúpi sprevádza korupcia a skaza. „Jej vojny na Blízkom východe rozpútali ničenie, terorizmus a šírenie Islamského štátu do celého sveta,“ je presvedčený Trump. „Náš spôsob života je ohrozený radikálnym islamom a Hillary Clintonová sa ani neprinúti, aby tieto slová vyslovila,“ dodal.

Clintonová a Trump sa stretnú v novembrových prezidentských voľbách. Prieskumy hodnotenia priazne amerických voličov sa rozchádzajú. Zatiaľ čo podľa sondáže televízie NBC News republikánsky kandidát za Clintonovou mierne zaostáva, podľa CNN Trump vedie.

35 debata chyba
Viac na túto tému: #Hillary Clinton