Pápež František navštívil vyhladzovací tábor v Osvienčime

Pápež František ako tretia hlava katolíckej cirkvi navštívil nacistický vyhladzovací tábor v Osvienčime. Dopoludnia prešiel popod neslávne preslávenú bránou s nápisom Arbeit macht frei (Práca oslobodzuje) a po prehliadke miesta, kde nacisti vyvraždili vyše milión ľudí, sa stretol s niekoľkými pamätníkmi, ktorým sa podarilo vyhladzovaciu mašinériu prežiť.

29.07.2016 10:40
pápež František, osvienčim Foto: ,
Pápež František v Osvienčime.
debata (4)

Potom, čo pápež prešiel táborovou bránou, ho auto previezlo k domom, v ktorých väzňov v Osvienčime zadržiavali. František sa následne pomodlil v cele smrti, v ktorej býval františkánsky mních Maximilian Kolbe, ktorého v nacistickom tábore pred 75 rokmi zavraždili. Zapálil tiež sviecu pri stene smrti, kde väzňov popravovali.

Po prehliadke vyhladzovacieho tábora sa pápež stretol s niekoľkými pozostalými. Podľa agentúry AP sa zastavil pri každom z nich, potriasol im rukami a pobozkal na obe líca. S každým pamätníkom si tiež vymenil niekoľko slov.

František je tretím pápežom v rade, ktorý do Osvienčimu prišiel. Na rozdiel od svojich predchodcov, Poliaka Jána Pavla II. a Nemca Benedikta XVI. nemal vo vyhladzovacom tábore verejné vystúpenie, ale iba sa ticho modlil a rozprával s pozostalými.

Osvienčim bol najväčším vyhladzovacím táborom, ktorý nacistické Nemecko zriadilo, a stal sa jedným zo symbolov holokaustu. V tábore prišlo o život 1,1 milióna ľudí, prevažne Židov. V januári 1945 tábor oslobodila Červená armáda.

Pápež František je v Poľsku na päťdňovej návšteve, ktorá potrvá do nedele. V piatok popoludní sa v Krakova zúčastní krížovej cesty so stovkami tisíc účastníkov svetových dní mládeže, ku ktorým prehovoril už vo štvrtok.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #pápež František #Osvienčim