Armáda USA vraj odovzdá časť územia na Okinave späť Japonsku

Americká armáda oznámila, že sa chystá vrátiť japonskej vláde viac ako šestinu územia, ktoré má pod kontrolou na ostrove Okinava. Informovala o tom agentúra Reuters, podľa ktorej by to mohlo pomôcť znížiť napätie okolo amerických vojenských základní na Okinave.

29.07.2016 14:33
debata (306)

Japonsko by malo od Američanov dostať späť 40 kilometrov štvorcových, ktoré sú súčasťou výcvikového tábora amerických vojakov v džungli na severe ostrova, oznámila armáda Spojených štátov vo vyhlásení.

„Rešpektujeme názor obyvateľov Okinavy, že naša prítomnosť musí byť znížená,“ konštatovala armáda v komuniké k plánovanému vráteniu 17 percent územia, ktoré na ostrove zaberá.

Okinavu na konci druhej svetovej vojny v roku 1945 dobyli americké vojská a Japonsku ostrov odovzdali až v roku 1972. Teraz plánovaný návrat pôdy má byť od roku 1972 najväčší. Americké jednotky zostávajú v Japonsku na základe zmluvy, ktorá dáva USA za povinnosť zaistiť bezpečnosť súostrovia. Na Okinave, ktorá leží asi 1 600 kilometrov juhozápadne od Tokia, je rozmiestnených približne 30-tisíc amerických vojakov.

Demonštrácie za odchod Američanov

Prítomnosť americkej armády na ostrove je dlhodobo chúlostivou záležitosťou. Obyvatelia Okinawy sa sťažujú na nadmerný hluk spôsobený preletmi vrtuľníkov, znečistenie životného prostredia aj zvýšenú kriminalitu v okolí základní. Napätie sa vystupňovalo v roku 1995 po znásilnení miestnej školáčky trojicou Američanov.

Tento rok v júni protestovali proti prítomnosti amerických vojakov na Okinawe desaťtisíce ľudí. Poukazovali okrem iného na nedávne znásilnenie mladej Japonky, za ktoré 15. júla odsúdili amerického vojaka na dva a pol roka väzenia, a na vraždu miestnej ženy, z ktorej je podozrivý americký civilista pracujúci pre americkú armádu v Japonsku.

Obyvatelia Okinavy žiadajú predovšetkým uzatvorenie a premiestnenie hlavnej americkej leteckej základne na ostrove. Tento plán však stagnuje pre spory, kde základňu Futenma presunúť. Mnohí miestni ľudia si želajú úplný odchod amerických vojakov z ostrova.

306 debata chyba
Viac na túto tému: #Okinava