The Economist: Nemci čelia teroru so zarážajúcim pokojom

Opýtajte sa Nemcov, ako by ľudia podľa ich názoru mali reagovať na terorizmus a väčšina z nich by pravdepodobne súhlasila s historikom Herfriedom Münklerom, ktorý tvrdí že najlepší prístup je "heroische Gelassenheit", alebo hrdinský pokoj, napísal britský týždenník The Economist, podľa ktorého Nemci priamo čeliaci teroru ostávajú na počudovanie pokojní.

29.07.2016 17:00
mníchov, streľba Foto: ,
Na miesto mníchovského útoku nosili ľudia sviečky a vyjadrovali sústrasť obetiam. Kládli aj otázku prečo došlo k takej hroznej udalosti.
debata (175)

Temná história odnaučila Nemcov reagovať prehnane: nech ostatné krajiny vyhlasujú vojny s terorizmom a takmer permanentný výnimočný stav. Skeptici donedávna tvrdili, že to sú iba plané reči, pretože Nemecku se veľké teroristické útoky, aké zasiahli Ameriku, Francúzsko, Turecko a veľa ďalších krajín, vyhýbali. To sa zmenilo v priebehu jedného týždňa, keď v Nemecku došlo k štyrom veľmi odlišným útokom.

Najprv 18. júla afganský utečenec nožom pobodal a sekerou doráňal piatich cestujúcich vo vlaku a ďalšieho na peróne. O štyri dni neskôr nemecký tínedžer iránskeho pôvodu zaútočil v mníchovskom nákupnom centre a zabil deviatich ľudí a tridsiatich zranil. O dva dni neskôr sýrsky utečenec zabil tehotnú ženu mačetou. Podľa nemeckej polície šlo o „vzťahové problémy“. V ten istý večer na inom mieste sa druhý utečenec pokúšal dostať na koncert s batohom plným výbušnín. Keď ho nepustili dovnútra, vyhodil sa do vzduchu a zranil 15 ľudí.

Prvý útok vyvolal paniku

S každou správou o ďalšom útoku sa nervozita Nemcov zvyšovala. V prvých hodinách po vražednom vyčíňaní v Mníchove nakrátko zavládla panika a na sociálnych sieťach sa začali šíriť správy, že na úteku nie je jeden vrah, ale hneď traja. Mníchovská polícia, ktorá má 2 300 príslušníkov, bola zaplavená 4 300 tiesňovými telefonátmi a skoro vždy išlo o planý poplach.

Mníchov sa však spamätal rýchlo. Pod hashtagom #OffeneTuer (#Otvorené dvere) ponúkli obyvatelia ľuďom, ktorí v noci uviazli v meste kvôli poplachu, strechu nad hlavou. Mníchovský policajný hovorca Marcus da Gloria Martins sa neúnavne snažil oddeľovať fakty od výmyslov. Da Gloria Martins, ktorý napísal dizertačnú prácu o krízovom manažmente, sa nakoniec stal hrdinom týždňa. „Dajte nám šancu hovoriť vám fakty. Nešpekulujte a nekopírujte sa navzájom“, prosil divákov a médiá v televíznej talk show. Nasledoval najdlhší potlesk večera.

Útoky vyvolali verejnú debatu

Väčšina politikov poslúchla jeho rady a rozlišovala medzi okolnosťami jednotlivých útokov. Najhorší útok – v Mníchove – nemal s islamizmom nič spoločné. Osemnásťročný strelec David Ali Sonboly bol šikanovaný, trpel depresiami a útok plánoval rok. Čítal knihu Prečo zabíjajú deti od amerického odborníka na školské streľby Petra Langmana. V roku 2015 navštívil Winnenden, mesto v Nemecku, kde se v roku 2009 odohrala masová streľba. Zaútočil v deň piateho výročia masakru, ktorý v Nórsku spáchal Anders Breivik.

Sonbolyho prípad rozvíril mnoho debát. Hral násilnú počítačovú hru Counter-Strike, ktorú si obľúbili aj iní útočníci pred ním. Mali by sa podobné hry zakázať? Zdá sa, že väčšina ľudí je proti. Také rozhodnutie by totiž potlačilo slobodu a nebolo by férové voči hráčom, ktorí sa nedopustili žiadneho násilia. Malo by Nemecko v obdobných domácich núdzových situáciách nasadiť armádu? Niektorí, vrátane bavorského ministra vnútra Joachima Herrmanna, hovorili, že áno. Iní poukazovali na históriu nacistickej éry a vyzývali na obozretnosť.tgoogle

Sonboly použil pašovanú zbraň Glock 17, ktorú v minulosti použili zabijaci z Utoye a Winnendenu. Mali by sa nemecké zákony o držaní zbraní sprísniť? Prevládala odpoveď, že nie. Už teraz patrí Nemecko, čo sa týka držania zbraní, ku krajinám s najprísnejšími zákonmi na svete. Sonboly kúpil zbraň zo Slovenska nelegálne, cez „temný net“, šifrovanú časť internetu. Zbraň bola deaktivovaná a mala slúžiť len ako javisková rekvizita. Sonboly, alebo niekto iný, ju upravil tak, aby sa z nej dalo strieľať ostrými nábojmi.

Verejné debaty o ďalších troch útočníkoch prebiehali v rovnako vecnom duchu. Všetci boli utečenci z krajín zmietaných vojnou a zrejme boli traumatizovaní. Dvaja z nich – útočník so sekerou vo vlaku a atentátnik s bombou v batohu na koncerte – útočili v mene Islamského štátu (IS). Prvý z nich bol neplnoletý Afganec, ktorý prišiel bez rodičov a mal len 17 rokov. Druhý bol Sýrčan, ktorého v utečeneckom centre prezývali Rambo. Azyl mu odopreli a mal byť deportovaný do Bulharska. V minulosti sa liečil na psychiatrickej liečebni a dvakrát sa pokúsil o samovraždu.

Nemci stále na strane utečencov

Niektorí sa obávali, že IS prepašoval teroristov medzi utečencami, ktorí prišli do Nemecka v posledných rokoch (len vlani to bol jeden milión). Podľa ministra vnútra Thomasa de Maiziéra Nemecko vyšetruje 59 podobných prípadov. Úrady vyšetrujú ďalších 708 možných islamistických spiknutí, ktoré sa týkajú viac ako tisíc podozrivých. De Maiziére zdôraznil, že drvivá väčšina utečencov sú mierumilovné obete a nie páchatelia teroru. Väčšina Nemcov sa zhoduje, že utečenci, predovšetkým tí mladí a traumatizovaní, by mali dostávať lepšie poradenstvo a vedenie.

Len málo ľudí sa snažilo z tragédie niečo vyťažiť. V priebehu vyčíňania v Mníchove sa predák antiimigrantskej Alternatívy pre Nemecko André Poggenburg snažil zvalil vinu na politiku otvorených dverí Angely Merkelovej – ešte predtým, ako bolo známe, kto strieľal. „Súcitíme s ranenými a pozostalými a sme znechutení zástancami Merkelovej a ľavicovými idiotmi, ktorí sú za to zodpovední,“ napísal na Twitteri. Tweet bol ihneď odsúdený nielen na sociálnych médiách, ale aj v rozhlasovom a televíznom vysielaní. Keď se ukázalo, že strelec bol Nemec, Poggenburg si vyslúžil posmech. Potom život v Nemecku s hrdinským pokojom pokračoval ďalej.

175 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #otvorené dvere #teroristické útoky #David Ali Sonboly