Paríž zvažuje dočasný zákaz financovania mešít zo zahraničia

Za dočasný zákaz financovania mešít zo zahraničia a novú formu spolupráce medzi štátom a islamskými organizáciami sa v súvislosti s útokmi islamistických extrémistov v krajine vyslovil francúzsky premiér Manuel Valls.

29.07.2016 14:50
debata (23)

„Potrebujeme zásadnú reorganizáciu a vo Francúzsku musíme nájsť nový vzťah s islamom,“ povedal Valls v rozhovore noviny Le Monde.

Naklonený je aj myšlienke, aby imámovia získavali vzdelanie „vo Francúzsku, nikde inde“. Minister vnútra Bernard Cazeneuve, ktorého portfólio zahŕňa aj náboženské záležitosti, už dostal poverenie vypracovať „nový model“ vzťahu štátu a islamu.

Valls vyzval na zaujatie rozhodného postoja k fundamentalis­tickým ideológiám. „Salafizmus nemá vo Francúzsku miesto. Tejto diskusii sa nesmieme vyhýbať. Teraz je na islame vo Francúzsku, aby zareagoval,“ povedal.

Za „zlyhanie“ označil Valls skutočnosť, že 19-ročný Adel Kermiche, jeden z dvoch útočníkov z kostola v meste Saint-Étienne-du-Rouvray, vykonal svoj čin napriek tomu, že bol zatknutý pri pokuse o vycestovanie do Sýrie, pričom následne musel nosiť elektronický náramok a raz denne sa hlásiť na polícii. V tejto súvislosti povedal, že sudcovia by mali posudzovať každý prípad individuálne, pretože džihádisti vymýšľajú veľmi pokročilé maskovacie metódy. Zároveň dodal, že zvaľovať vinu na nich je zjednodušený pohľad.

Kermiche a rovnako starý Abdel-Malik Nabil Petitjean vtrhli 26. júla vyzbrojení nožmi počas rannej omše do kostola v normandskom meste Saint-Étienne-du-Rouvray a zajali rukojemníkov. Predtým, ako ich zlikvidovala polícia, stihli ešte podrezať hrdlo 85-ročnému kňazovi Jacquovi Hamelovi a ťažko zraniť ďalšiu osobu.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #financovanie #islamisti #extrémizmus #Manuel Valls