Práva krymských Tatárov sa dodržiavajú v plnej miere, tvrdí francúzsky poslanec

Práva tatárskej menšiny na Kryme sa dodržiavajú v plnej miere, vyhlásil v piatok člen francúzskeho Národného zhromaždenia a spolupredseda Asociácie francúzsko-ruského dialógu Thierry Mariani, ktorý vedie delegáciu francúzskych zákonodarcov na trojdňovej návšteve tohto čiernomorského polostrova.

30.07.2016 08:41
debata (36)

„Práva krymských Tatárov sú plne dodržiavané. Povedal by som, že ešte lepšie než práva rusky hovoriacich občanov v pobaltských republikách,“ vyhlásil podľa agentúry TASS Mariani po stretnutí s predsedom krymského parlamentu Vladimirom Konstantinovom.

„Otázka krymských Tatárov bola v priebehu uplynulého roka na európskych podujatiach neustále odsúvaná. Je to niečo ako zhnité jablko, ktoré má narušiť skutočný stav vecí na Kryme, keďže to európsky informačný a politický priestor napĺňa negatívnymi vibráciami,“ povedal Leonid Sluckij, predseda výboru pre záležitosti Spoločenstva nezávislých štátov (SNŠ) dolnej komory ruského parlamentu, ktorý sprevádza francúzsku delegáciu.

Dodal, že hostia z Paríža diskutovali o problematike tatárskej menšiny s miestnymi predstaviteľmi, pričom dospeli k záveru, že „tento problém v skutočnosti problémom nie je“. „Krymskí Tatári nie sú poškodzovaní, ich jazyk je podporovaný,“ zdôraznil Sluckij.

Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR) ešte v máji apeloval na Rusko, aby rešpektovalo práva tatárskej menšiny na Kryme. Tamojší najvyšší súd v apríli zakázal činnosť neformálneho parlamentu krymských Tatárov a označil ho za extrémistickú organizáciu. Proti tomuto rozhodnutiu vyjadrili rozhodný protest viaceré európske štáty.

36 debata chyba
Viac na túto tému: #Krymskí Tatári