Polícia rozpustila akciu pravicových extrémistov v Kolíne nad Rýnom

Ani dážď v nedeľu v Kolíne nad Rýnom neodradil okolo 20 000 Turkov od účasti na demonštrácii na podporu prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, ktorá bola pre nich tak dôležitá práve iba čosi viac ako dva týždne po zmarenom pokuse časti tureckej armády o štátny prevrat.

31.07.2016 16:29 , aktualizované: 19:22
nemecko, kolín nad rýnom, demonštrácia,... Foto: ,
Ústrednou témou akcie miestnych Turkov je nedávny zmarený pokus o štátny prevrat v krajine polmesiaca.
debata (35)

Na mítingu odzneli turecká i nemecká štátna hymna. Prítomní si uctili minútou ticha pamiatku obetí pokusu o puč v Turecku, ako aj násilných akcií vo Francúzsku, Nemecku a iných krajinách. Keď sa však jeden z rečníkov obrátil na masu prítomných s morom tureckých vlajok so sloganom My sme Nemecko, jediným echom z radov prítomných bolo Boh je veľký v arabskom jazyku.

Organizátori megapodujatia z Únie európsko-tureckých demokratov (UETD), organizácie blízkej tureckej vládnej Strane spravodlivosti a rozvoja (AKP), však opakovane zdôrazňovali mierový charakter podujatia na podporu právneho štátu.

Viacerí z oslovených občanov Kolína nad Rýnom sa však podľa tlačovej agentúry DPA netajili nevôľou nad tým, že sa vnútropolitický boj z Turecka sťahuje na ulice nemeckých miest.

Bezpečnostné zložky zažili dnes v Kolíne nad Rýnom nedeľu, na ktorú si zrejme budú pamätať. Zaistenie verejného poriadku v meste sčasti paralelného konania štyroch masových podujatí, ktorých aktéri nemajú vždy rovnaké priority, bolo náročnou úlohou.

Aj keď sa medzi členmi rôznych zoskupení vyskytli v meste menšie roztržky, až do skorých večerných hodín hovorili správy z mesta na Rýne iba o značnom napätí, nie však o erupcii násilia. A to je dobré vysvedčenie pre všetkých, ktorí bezpečnosť občanov v Kolíne nad Rýnom dnes zabezpečovali.

Polícia nasadila v uliciach 2 700 mužov, a to aj s posilami z iných lokalít spolkovej republiky. O najviac práce pre nich sa postarali v súlade s očakávaniami pravicoví extrémisti z občianskeho hnutia Pro NRW.

Polícia najskôr neumožnila týmto radikálom pochod po pôvodnej trase, na ktorej by sa dostali do značnej blízkosti tureckých demonštrantov. Neskôr im povolila iba míting avšak po tom, čo sa časť z nich vydala predsa len na pochod ulicami mesta bola nútená ich akciu, na ktorú prišlo asi 250 ľudí, úplne rozpustiť, vyplýva to z informácií internetového vydania denníka Bild.

Fámy o tom, že v meste má polícia rozmiestnených aj ostreľovačov, bezpečnostné zložky nekomentovali. Bolo však zrejmé, že nasadila prakticky všetko, čo má k dispozícii vrátane vodných diel či množstva policajných vozidiel.

35 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Recep Tayyip Erdogan #Kolín nad Rýnom #pokus o prevrat v Turecku