Nezvládneme to, odkázal Merkelovej bavorský spojenec

Bude musieť nemecká kancelárka Angela Merkelová hľadať nových spojencov? Na političku zaútočil bavorský premiér Horst Seehofer. Šéf Kresťansko-sociálnej únie (CSU) kritizuje Merkelovú za jej postoj k utečencom. Kancelárka je pritom ako predsedníčka Kresťanskodemokratickej únie (CDU) hlavnou Seehoferovou politickou partnerkou.

31.07.2016 20:00
Horst Seehofer, Angela Merkelová, Angela Merkel, Foto: ,
Nemecká kancelárka Angela Merkelová s bavorským premiérom Horstom Seehoferom.
debata (56)

Bavorský premiér odmietol Merkelovej politiku otvorených dverí voči utečencom. "Pri najlepšej vôli sa nemôžem stotožniť s frázou: Dokážeme to,“ citovala agentúra Reuters Seehofera.

Konzervatívny politik narážal na najznámejšie Merkelovej slová, ktoré vyslovila v súvislosti s utečeneckou krízou. Kancelárka vlani vyhlásila, že Nemecko zvládne nápor utečencov. Vlani ich do krajiny prišlo viac ako milión. Merkelová však opakuje: Dokážeme to.

Veľký problém

Nie je to prvý raz, čo Seehofer bojuje s kancelárkou. Bavorsko prijalo veľkú časť utečencov, ktorí prišli najmä zo Sýrie, z Iraku a Afganistanu. Situácia v Nemecku je mimoriadne napätá po sérii júlových útokov. Viaceré z ich spáchali azylanti. K dvom sa prihlásila teroristická organizácia Islamský štát (IS).

Seehofer tvrdí, že na možné nebezpečenstvo upozorňoval. "Všetky naše predpovede sa ukázali správne. Problém je príliš veľký a pokusy nájsť riešenie neboli doteraz uspokojivé. Obmedzenie migrácie je podmienkou bezpečnosti pre krajinu,“ vyhlásil Seehofer, ktorý tvrdí, že nechce roztržku s Merkelovou.

"Nie je veľmi pravdepodobné, že CDU a CSU nájdu spoločné stanovisko, týkajúce sa migrácie, integrácie a bezpečnosti, po teroristických útokoch, z ktorých sa viaceré stali v Bavorsku,“ reagoval pre Pravdu nemecký politológ Florian Hartleb.

"CSU útočí na Merkelovú za jej ústretové postoje k utečencom už mesiace. Útoky teraz ešte zranili hrdosť Bavorska, ktoré si zakladá na bezpečnosti a politike práva a poriadku,“ pripomína odborník.

Merkelovej sa po Seehoferových slovách zastal Thomas Oppermann, šéf parlamentnej frakcie sociálnych demokratov, ktorí sú s CDU/CSU vo veľkej koalícii. "Myslím si, že tieto vyjadrenia sú úplne mimo, je to rozdúchavanie starej kontroverzie,“ povedal politik SPD pre nedeľník Bild am Sonntag. "Mali by sme si dávať pozor, aby sme nesadli na lep IS a nehádzali do jedného vreca moslimov, utečencov a teroristov,“ vyhlásil Oppermann.

Šéf CSU Seehofer sa však môže vo svojich vyjadreniach opierať aj o pocity verejnosti. Podľa posledného prieskumu agentúry YouGov si totiž až dve tretiny Nemcov myslia, že krajina migráciu nedokáže zvládnuť. Menej ako štvrtina stále súhlasí s Merkelovej slovami. Tri štvrtiny Nemcov zároveň očakávajú ďalšie teroristické útoky.

Budúcoročné voľby

Po útokoch sa tiež mierne zdvihla popularita protiimigrantskej Alternatívy pre Nemecko (AfD). Podľa výskumu Bild am Sonntag by ju teraz volilo 12 percent Nemcov. Predošlý prieskum jej nameral 10 percent.

AfD však už bola aj na 15 percentách. Merkelovej CDU by teraz volilo 35 percent Nemcov, jej koaličného partnera SPD 23 percent. Zelených podporuje 11 percent voličov a Ľavicu deväť percent.

Voľby sa v Nemecku sa majú konať na budúcu jeseň. Je jasné, že utečenecká kríza bude mať na výsledky vplyv. Cez víkend vyšlo do ulíc Berlína niekoľko tisíc ľudí, ktorí požadovali, aby Merkelová odstúpila. Demonštrácia na podporu migrantov však bola podľa agentúry DPA rovnako početná.

Nemecko momentálne prijíma oveľa menej migrantov ako vlani. No krajina rieši, ako bude spoločnosť schopná integrovať tých, čo prišli. Štátny tajomník ministerstva financií Jens Spahn tvrdí, že migranti sa musia viac snažiť, aby zapadli.

"Už dávno sme mali zakázať zahaľovanie celého tela, nikáb a burku,“ povedal pre denník Die Welt politik z CDU. "Vnímam to tak, že sme pred rokom všetci podcenili, čo k nám príde s týmto veľkým utečeneckým a migračným pohybom,“ vyhlásil Spahn.

Podľa šéfa berlínskeho Inštitútu pre globálnu verejnú politiku Thorstena Bennera však nie je celkom pravdou, že Merkelová nič na svojom prístupe k migrácii nezmenila. "Aj na poslednej tlačovej konferencii predstierala, že všetko je rovnaké ako minulý rok. Pritom opak je pravdou.

Merkelová sa viac sústredila na zníženie počtu utečencov a ochranu vonkajších hraníc únie,“ uviedol pre Pravdu Benner. "Achillovou pätou Merkelovej však je, že nie je identifikovaných 150-tisíc migrantov, ktorí prišli do Nemecka minulý rok. Prispieva to k pocitu, že štát stratil kontrolu a v prípade ďalších útokov to bude veľký problém,“ tvrdí Benner.

© Autorské práva vyhradené

56 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Angela Merkelová #utečenci #migračná kríza #Horst Seehofer