Turecko hrozí: Do októbra bez víz do EÚ, inak skončí migračná dohoda

Ak tureckí občania nebudú môcť najneskôr do októbra cestovať do členských štátov Európskej únie bez víz, potom Ankara nemôže garantovať aplikáciu dohody s Európskou úniou o migrantoch z 18. marca.

31.07.2016 20:02 , aktualizované: 21:36
debata (182)

Vyplýva to z rozhovoru, ktorý pre pondelkové vydanie mienkotvorného nemeckého denníka Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) poskytol šéf tureckej diplomacie Mevlüt Čavušoglu a o ktorom s predstihom informovalo internetové vydanie denníka Bild.

Podľa ministrových slov je dohoda efektívna, pretože Turecko prijalo veľmi vážne opatrenia, okrem iného v boji proti prevádzačom.

Súčasne však turecký minister zahraničných vecí varoval, že „to všetko je závislé od zrušenia vízovej povinnosti pre našich občanov, ktoré je takisto predmetom dohody z 18. marca“.

Čavušoglu ubezpečil, že nejde o hrozbu, avšak dodal, že "ak nedôjde k liberalizácii vízovej povinnosti, budeme nútení odstúpiť od readmisnej dohody a dohody z 18. marca.

Turecká vláda, ako zdôraznil šéf diplomacie pre FAZ, očakáva „konkrétny termín“ liberalizácie vízovej povinnosti. „Môže to byť začiatok alebo stred októbra, avšak očakávame fixný termín,“ konštatoval.

EK: Nenecháme sa zastrašiť

Hovorkyňa Európskej komisie podľa agentúry DPA túto hrozbu v reakcii dôrazne odmietla. Európska komisia sa nenechá novými hrozbami z Ankary ovplyvniť. Tureckí občania budú vízovej povinnosti zbavení až potom, čo budú splnené všetky podmienky, povedala hovorkyňa podľa nemeckej agentúry. „Turecko sľúbilo, že stanovené úlohy vykoná a my počkáme, až svoje záväzky splní,“ dodala.

182 debata chyba
Viac na túto tému: #utečenci #migračná kríza #Mevlüt Çavuşoglu #dohoda EÚ-Turecko